Ispiši ovu stranicu

Danas se obilježava Međunarodni dan ružičastih majica

24 Veljača 2016

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Ovaj dan još se naziva Dan ružičastih majica ili Pink Shirt Day, a obilježava se zadnje srijede u veljači u zemljama širom svijeta.

Sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.

Sutradan, svi dječaci i djevojčice iste škole obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini će prvi put biti obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Udruženje za razvoj društva “Kap” pokreće kampanju “Stop nasilju u školama: Ti nisi sam/ sama”, čiji je cilj prevencija nasilja u osnovnim i srednjim školama u BiH.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo obrazovanja i znanosti Federacije BiH, a njegovo sprovođenje također podržavaju i županijska ministarstva obrazovanja.

/skola.ba/