Ispiši ovu stranicu

AUSTRALIJA: Slavni Charles Billich želi slikama pomoći turističkoj promociji BiH

03 Studeni 2017

Najstarija europska kolonija na australskom tlu danas je spoj različitih kulturnih i etničkih utjecaja pa se među brojnim superlativima žitelji Sydneyja mogu pohvaliti i onim najkozmopolitskijeg grada na svijetu s obzirom na to da je trećina njih rođena u inozemstvu.

Institucije Hrvata

Turisti jednostavno obožavaju Sydney, a jedan od glavnih razloga je i to što grad leži uz kilometarsku obalu oceana prepunu pješčanih plaža i svjetski poznatih znamenitosti, poput Sydneyske opere (Sydney Opera House), piše Večernji list.

To veličanstveno arhitektonsko zdanje tek je jedno od desetak mjesta u Sydneyju koje ni jedan posjetitelj ne zaobilazi. Naravno, nije ovaj grad uvijek bio tako moderan i privlačan, a možda to ponajbolje znaju brojni Hrvati koji su se u nekim prošlim vremenima naselili tu prepoznajući priliku za uspjeh. Upravo u Novom Južnom Walesu, saveznoj državi čiji je Sydney glavni grad, nalazi se i najbrojnija hrvatska zajednica u Australiji.

Jedna od važnijih institucija naših iseljenika u Sydneyju je Hrvatski katolički centar koji umnogome skrbi i o žiteljima Naselja kardinala Stepinca, staračkog doma koji je izaslanstvo, predvođeno predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, jučer posjetilo.

Susret je bio vrlo emotivan, posebno za ljude koji su, iako danas onemoćali, još uvijek snažno vezani uz domovinu.

Fenomen Charles Billich

U istom kompleksu je i crkva sv. Nikole Tavelića, duhovno sjedište ovdašnjih Hrvata, te arhiv u kojem se čuva veliko povijesno nasljeđe australskih Hrvata. Vrlo aktivan je i Hrvatski klub “Kralj Tomislav”, gdje je hrvatsko izaslanstvo dočekala topla dobrodošlica, ali i brojna pitanja o stanju u BiH i Hrvatskoj.

Uprava i članovi Kluba, među kojima su mnogi uspješni australski Hrvati, nastoje održati vezu s domovinom, što na udaljenosti od 20 tisuća kilometara nije baš jednostavno. Hrvatska zajednica u Australiji dala je toj zemlji i slavnog umjetnika Charlesa Billicha.

On je još prije više od 60 godina, pod rodnim imenom Karlo Bilić, emigrirao u tu zemlju i ostvario zavidnu profesionalnu umjetničku karijeru. Teško je i pobrojiti sve svjetski poznate galerije i muzeje u kojima su izložene njegove slike, a dio tog impozantnog opusa ostao je u središtu Sydneyja, u galeriji “Billich”, koja je danas nezaobilazno mjesto svih ljubitelja umjetnosti.

Za vrijeme vrlo srdačnog susreta s izaslanstvom iz BiH Billich je Čoviću darovao sliku kraljice Katarine te izrazio želju uraditi seriju slika o BiH u funkciji, kako je kazao slavni umjetnik, promocije ove turistički neotkrivene destinacije. I opet, kao i prethodnih dana u Novom Zelandu i Australiji, uslijedili su razgovori s  iseljenicima, uspješnim gospodarstvenicima koji mogu biti nova poveznica između matice i iseljeništva. Ovaj put razgovor se odvijao uz večeru na brodu i s fascinantnim pogledom na Sydneysku luku.

 

 

/hms/