Ispiši ovu stranicu

Izaslanstvo Travnika posjetilo grad Vukovar

16 Studeni 2017

Izaslanstvo Travnika predvođeno predsjedateljicom Općinskog vijeća Travnik posjetilo je Vukovar, te razgovaralo sa zamjenicom gradonačelnika grada Vukovara Ivanom Mujkić.

Cilj posjete je bio intenziviranje suradnje Travnika i Vukovara, kao i započinjanje procesa sklapanja Povelje prijateljstva. Tom prigodom predsjedateljica OV Travnik Vlatka Lukić je izjavila:

"Travnik i Vukovar imaju veoma mnogo sličnosti, naročito iz Domovinskog rata, budući da oba grada simboliziraju egzodus hrvatskog naroda. Također tu su i čuvene ratne bolnice u Vukovaru i Novoj Biloj, koje su poznate kao simboli borbe za opstanak, a isto tako vjere i nade u bolje sutra. Iako je mjesec studeni mjesec kada se Vukovarci i Travničani sijećaju svojih tragedija, pada Grada Vukovara i dana stradanja Župe Podkraj, 18. studenog, ipak se, uz odavanje dužne počasti i pijeteta stradalim, treba okrenuti budućnosti i stvaranju boljih uvjeta za život u Vukovaru i Travniku".

Upravo su pitanja u vezi razvoja, zajedničkih projekata i suradnje između različitih organizacija iz ova dva grada bila u fokusu sastanka. Uostalom, grad Vukovar i Vukovarsko srijemska županija su uspjeli privući milijunske iznose iz EU fondova. Prvobitno je Vlatka Lukić izjavila:

"Prioritet u radu OV Travnik je poticanje gospodarstva Travnika. Vidimo priliku u fondovima EU, a kako bi Travnik bio uspješan u realizaciji projekata koji će se financirati iz EU fondova, neophodno je utemeljiti lokalnu razvojnu agenciju kojoj je će fondovi EU i orijentacija na apliciranje i implement projekata biti prioritet u radu".

Ivana Mujkić je naglasila kako je postojanje lokalne razvojne agencije preduvjet pokretanja investicijskog ciklusa, te iskazala spremnost transfera iskustva i znanje Vukovara i Vukovarsko srijemske županije u radu s fondovima EU Travniku.

"Nadam se kako će Travnik i Vukovar potpisati Povelju prijateljstva, te tim činom krenuti zajedničkim snagama u poticanje gospodarskog razvoja", izjavila je Mujkić.

Nakon sastanka, izaslanstvo Travnika je posjetilo Franjevački samostan u Vukovaru, gdje je bio i prikazan film "Bijeli put", te položilo vijence i zapalilo svijeće na groblju u Vukovaru, kao i memorijalnom centru Ovčari, a povodom obljetnice pada grada Vukovara.

 

 

Travnicki.ba

Galerija slika