.

Merkel brani mjere: "Situacija je dramatična, ne možemo čekati da se odjeli intenzivne njege popune"

29 Listopad 2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u Bundestagu u četvrtak najnovije mjere u borbi protiv širenja pandemije te zaključila kako one nemaju alternativu jer je situacija dramatična.

"Mjere za kojima sada posežemo prikladne su, nužne i primjerene. Bilo bi prekasno kada bismo čekali da se odjeli intenzivne njege napune pa tek onda djelovali", rekla je Angele Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) obraćajući se njemačkom parlamentu na temu politike njezine vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Njemačka kancelarka situaciju u Njemačkoj opisala je kao dramatičnu i ukazala na broj novozaraženih koji svakodnevno doseže rekordne vrijednosti.

"Mi se na početku hladnog godišnjeg doba nalazimo u dramatičnoj situaciji koja pogađa sve, bez izuzetka", rekla je Merkel. Dodala je da bi sadašnji trend porasta novozaraženih medicinske kapacitete uskoro mogao dovesti do kolapsa.

U Njemačkoj su potvrđena 16.774 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se njihov broj povećao na 481.013, pokazuju u četvrtak podaci Instituta Robert Koch (RKI).

Kancelarka je apelirala na građane da budu oprezni i solidarni tijekom koronakrize.

"Pandemija društvo stavlja na kušnju, i to višestruku: medicinsku, političku, gospodarsku i socijalnu. Samo zajednički i solidarno možemo prevladati ovu krizu", rekla je Merkel.

Njezin je govor od samog početka prekidan povicima iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) zbog čega ih je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble višestruko opominjao.

Ta se stranka oštro protivi novim mjerama, a predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Alexander Gauland zatražio je jači utjecaj parlamenta u postupku donošenja odluka o mjerama protiv pandemije.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa