Ispiši ovu stranicu

Danas je Međunarodni dan ljudskih prava

10 Prosinac 2020

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, dan koji slavi donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948) proglašene od strane Ujedinjenih nacija.

Ovog ključnog datuma u modernoj povijesti, nacije svijeta su se okupile da pokušaju jednom zauvijek zakopati posljedice genocida koji se pokrenuo tijekom Drugog svjetskog rata.

Donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima je jedno od prvih značajnih dostignuća Ujedinjenih nacija i obezbijedilo je osnovnu filozofiju za mnoge pravno obavezujuće međunarodne dokumente koji su uslijedili.

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“, određuje prvi član deklaracije.

Nije bila pravno obavezujuća, već više dio međunarodnog običajnog prava, sve do Međunarodne konferencije UN o ljudskim pravima 1968. godine kada je odlučeno da deklaracija predstavlja obavezu za sve članice međunarodne zajednice.

Ljudska prava su osnovna prava koja ima svaka osoba, koja se stiču rođenjem, koja su neotuđiva i nedjeljiva, svojstvena svim ljudima, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko poreklo, boju kože, vjeru, jezik, ili bilo koji drugi status.

U povodu obilježavanja Dana ljudskih prava, pozvani su svi ljudi da se zauzmu za nečija prava!

Mnogo nas strahuje zbog nepoštivanja osnovnih ljudskih prava diljem svijeta. Postoji potreba reafirmacije naše čovječnosti i podsjećanja da gdje god se nalazili možemo nešto učiniti u obranu nečijih prava.