Ispiši ovu stranicu

Kandidati za načelnika o vjetroelektranama, okolišu i rješavanju pitanja pasa lutalica

11 Studeni 2020

U cilju prezentiranja kandidata za načelnika i bolje informiranosti građana Travnika, portal Travnički vjesnik 29. listopada 2020. godine poslao je pitanja za kandidate za načelnika općine Travnik, rok za odgovor na navedena pitanja bio je 8. studeni 2020. godine.

Poslano je ukupno petnaest pitanja za pet kandidata za načelnika Općine Travnik koja su vezana za lokalnu problematiku, infrastrukturu, okoliš, ekonomiju i sl.

Na portalu Travničkog vjesnika odgovori svih kandidata objavljivat će se od ponedjeljka (9.11.) do petka (13.11.), odgovori će biti podijeljeni u nekoliko područja.

Treba napomenuti da su pitanja poslana na službene e-mailove općinskih organizacija stranaka koji su prijavili kandidata za načelnika Općine Travnik.

Odgovore su dostavili samo kandidati Goran Pejaković (HDZ BiH) i Elvis Imočanin (SDP). Kandidati Mirsad Peco (SDA), Haris Kaniža (Narod i Pravda) i Elvedin Kanafija (SBB) nisu odgovorili na pitanja.

 

TREĆI DIO PITANJA: Kandidati za načelnika o vjetroelektranama, okolišu i rješavanju pitanja pasa lutalica

 

1. Koje je Vaše mišljenje glede izgradnje vjetroelektrana na Vlašiću?

IMOČANIN: "Podržavam izgradnju svih elektro-energetskih postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, energije čija izgradnja i rad u potpunosti zadovoljavaju sve ekološke standarde, te na bilo koji način ne štete ljudima i biljnom i životinjskom svijetu tog područja."

PEJAKOVIĆ: "Apsolutno protiv na način kako je predviđeno i na lokacijama na kojime je predviđeno jer se radi izvan zakonskog okvira i na lokacijama koje su primarno namijenjene u druge svrhe kao što su poljoprivreda i turizam. Primjer za to je Galica.

Lokalitet Galice postaje sve atraktivniji i posjećeniji, pri čemu Galica dobiva obrise turističkog naselja. Radi svojih karakteristika naročito je pogodna za aktivan odmor (biciklizam, paragliding, pješačenje, planinarenje i sl.). Prema planskoj dokumentaciji općine Travnik na Galici je izričito zabranjena gradnja vjetroelektrana, a sukladno odluci Općinskog vijeća Travnik iz 2015. godine, te se Federalno ministarstvo prostornog uređenja izričito negativno izjasnilo protiv projekata izgradnje vjetroelektrana. Naime, Galica je turističko naselje i besmisleno i iracionalno je u takvom naselju graditi vjetroelektrane, a i u „Strategiji razvoja turizma općine Travnik 2018.-2022.“, koju je također usvojilo Općinsko vijeće Travnik, Galica se navodi kao jedan od najvećih potencijala Travnika za razvoj turizma.

Galica je u većinski privatnom vlasništvu, a vlasnici zemlje nisu konzultirani o gradnji vjetroelektrana, što je paradoksalno. Stoga, nije jasan način kako se nastoji realizirati navedeni projekt, ali pojedinci, motivirani isključivo osobnim interesom, od svojih namjera još uvijek ne odustaju. Galica je pravo vikend naselje s uvelike riješenom infrastrukturom (prometnice, rasvjeta itd.) i sa sve aktivnijim, češćim i opsežnijim sportsko-rekreativnim sadržajima i događajima, a ne kao što bi se iz elaborata moglo zaključiti da se radi o nekom napuštenom dijelu.

Uz to, udaljenost vjetroelektrana od naseljenog mjesta je mnogo manja nego što se navodi u elaboratima, te vjetroelektrane izravno negativno utječu na Plavu vodu koju već sada koristi više desetaka tisuća stanovnika, a uskoro će biti više stotina tisuća stanovnika zbog realizacije projekta izgradnje regionalnog vodovoda Plave vode. Dakle, od nelegalne izgradnje vjetroelektrana bi interes imalo samo nekoliko pojedinaca, uz velike štete za javni interes i okoliš (sječa šume i zagađenje vode) te poljoprivredne i turističke potencijale naše općine.

Stoga je jasno kako ne smijemo dopustiti urušavanje Galice jer je to bogatstvo Travnika, a ne manje skupine ljudi." 

KANAFIJA: -

KANIŽA: -

PECO: -

2. Na koji način povećati svijest građana o važnosti očuvanja okoliša?

IMOČANIN: "Općinsko vijeće Travnik usvaja svake godine Lokalni ekološki akcioni plan, kroz koji se finansiraju projekti od važnosti za očuvanje okoliša, ali bez konkretnog učešća građana ili ekoloških udruženja u njegovoj izradi. Izradu i finansiranje ovog plana treba učiniti transparentnijim i dostupnijim građanima pri rješavanju realnih problema. Također, uvesti i eko-policajca u okviru komunalnih preduzeća, koji bi imali mogućnost sankcionisanja nesavjesnih i neodgovornih građana, ali i preduzeća i institucija."

PEJAKOVIĆ: "Među stanovništvom nije dovoljno razvijena svijest o značaju očuvanja okoliša. Popravljanje takve situacije, odnosno jačanje svijesti među stanovništvom o važnosti zaštite okoliša će se provoditi na nekoliko načina.

Prvi, u suradnji s ekološkim udrugama, javnim komunalnim poduzećima i odgojnim i obrazovnim organizacijama će se provoditi akcije čišćenja okoliša. Drugi, pristupit će se pisanju, tiskanju i distribuciji brošura o važnosti očuvanja i zaštite okoliša. Treći, u suradnji sa sveučilištima/univerzitetima iz Travnika organizirat će se različiti edukativni programi na temu zaštite okoliša.

Realizacijom navedenog neminovno će se u javnosti osnažiti spoznaja o važnosti zaštite okoliša."

KANAFIJA: -

KANIŽA: -

PECO: -


3. Kako riješiti pitanje pasa lutalica u Travniku?

IMOČANIN: "Zemljište na kom će se nalaziti azil za pse lutalice je već obezbijeđeno, ali ne i način i sredstva za izgradnju i finansiranje tog azila. Ja, kao Načelnik, ću kroz javno-privatno partnerstvo obezbijediti sredstva neophodna za ovu namjenu, te u njegovo funkcionisanje uključiti što je moguće više građana općine Travnik, svjesnih da ovo predstavlja zajednički problem, ali i obavezu svih nas. Svake godine po osnovu tužbi za ujede pasa se izdvajaju znatna sredstva koja su mogla omogućiti da se ovaj problem davno riješi."

PEJAKOVIĆ: "Problem pasa lutalica je jedan od najozbiljnijih problema u posljednjih nekoliko godina u našoj općini. Izgradnja prihvatilišta za pse je prvoklasno sigurnosno pitanje s obzirom na značajan broj napada pasa na žitelje Travnika. To je rezultiralo mnogim sudskim procesima protiv općine Travnik od strane žrtava napada pasa, a i izdacima iz općinskog proračuna zbog ishoda takvih postupaka.

Osim toga, pokazuje se i osjetljivost i odgovornost općine prema psima. Općina mora pokazati veću revnosnost u rješavanju ovog gorućeg problema. Nedavno donesena odluka Općinskog vijeća Travnik o izgradnji prihvatilišta za pse u Golešu se doista i treba realizirati u što skorije vrijeme."

KANAFIJA: -

KANIŽA: -

PECO: -

 

Ostali odgovori objavit će se u narednim danima.

 

 

 

OPĆINA TRAVNIK: Poziv građanima da se očituju o izgradnji vjetroelektrane Galica