Ispiši ovu stranicu

Njemačka podrška javnim komunalnim preduzećima Travniku, Novom Travniku i Busovači

10 Prosinac 2020

Kao vid podrške u borbi protiv pandemije COVID-19, u ime njemačke vlade, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH predao je drugi dio zaštitne opreme i dezinficijensa za 11 odabranih javnih komunalnih poduzeća u Bosni i Hercegovini.

Ukupna vrijednost paketa je 50 tisuća eura, što će omogućiti komunalnim službama da građanima pruže odgovarajuće usluge i odgovore na visoke higijenske standarde u zaštiti zaposlenih, radnih mjesta i javnih površina.

Ambasadorica SR Njemačke u Bosni i Hercegovini, Margret Uebber navela je da općine i gradovi, kao i javna komunalna poduzeća su više nego ikada ranije pod pritiskom da pruže adekvatne usluge uz održavanje visokih higijenskih standarda.

– Radujem se što naše zemlje zajedno rade na pružanju učinkovite podrške na ovom području, istakla je Uebber.

Komplet paketa sadrži dezinfekcija sredstva, maske, rukavice, zaštitna odjela i vizire, a gradovi i općine obuhvaćeni distribucijom su Bijeljina, Bihać, Novi Travnik, Gračanica, Cazin, Ugljevik, Tešanj, Žepče, Travnik, Busovača i Jablanica.

Riječ je o regionalnoj inicijativi u okviru Njemačke razvojne suradnje, a ukupna vrijednost podrške javnim komunalnim poduzećima u suzbijanju pandemije COVID-19 za svih šest zemalja zapadnog Balkana iznosi 400.000 eura.

Opremu je isporučio Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Europu – Modernizacija općinskih usluga, navodi se u saopćenju.

 

 

 

 

izvor