Ispiši ovu stranicu

TRAVNIK: Obilježen 8. lipanj - Dan stradanja Hrvata općine Travnik

08 Lipanj 2022

Danas je u Travniku obilježena 29. godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik koja se tradicionalno obilježava 8. lipnja.

Naime, 8. lipnja 2022. godine navršava se 29 godina od agresije Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik. Početkom mjeseca lipnja 1993. godine izvršeni su napadi, te su počinjeni nezapamćeni zločini nad hrvatskim stanovništvom Travnika. Tih je dana protjerano oko 19 600 Hrvata katolika s njihovih stoljetnih ognjišta, a imovina im je sustavno pljačkana i uništavana. Tada su postrojbe Armije BiH i mudžahedini na širem prostoru općine Travnik na svirep način ubile 137 hrvatskih branitelja, zatočenika i civila. U selu Maljine na Bikošama zatočeno je i strijeljano 37 hrvatskih branitelja, ranjenika i civila, a ostaci njih 19 još uvijek nisu pronađeni.

Do kraja rata, na području općine Travnik, ubijeno je ukupno 427 hrvatskih branitelja i 124 civila. Za sve ove zločine, počinjene nad Hrvatima, ni nakon 29 godina nitko nije procesuiran niti je odgovarao.

U deset sati je u Bikošima, mjestu okrutnog stradanja Hrvata Travnika od strane pripadnika Armije BiH služena sveta misa koju je predvodio fra Fabio Badrov uz propovjed fra Velimira Valjana.

U 13 sati u travničkom mjestu Ovnak obilježena je 29. godišnjica stradanja Hrvata ovoga kraja. Zbog lošeg vremena misu za sve poginule branitelje i civile župe Brajkovići u župnoj crkvi predvodio je fra Zoran Livančić uz koncelebraciju župnika fra Krešimira Vukadina.

Nakon Bikoša i Ovnaka u sklopu obilježavanja 29. obljetnice stradanja Hrvata Travnika služena je sveta misa i na spomen obilježju Prahulje. Molitvu za poginule hrvatske branitelje i civile općine Travnik predvodio je fra Fabio Badrov uz koncelebraciju fra Slavka Petrušića.

Pogledajte foto galeriju s današnje tužne godišnjice:

Galerija slika