.

Danas je u HKC-u održan radni sastanak na kojem su sudjelovali voditelji i članovi: Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila, VS Lašvanske dive i Kazališta mladih Nova Bila, a tema sastanka je bio dogovor oko programskih aktivnosti vezanih za snimanje i produciranje ovogodišnjeg Božićnog koncerta.

Katolički školski centar "Petar Barbarić" Travnik završio je pretisak "Travničke spomenice iz 1932. godine", tada objavljene povodom pedesete godišnjice Nadbiskupskog sjemeništa i Nadbiskupske velike gimnazije u Travniku.

Tin Ujević rodio se u Vrgorcu 5. srpnja 1891. godine. U Imotskom je završio prva tri razreda pučke škole, a u Makarskoj sve ostale razrade. 1902 godine preselio se u Split gdje je pohađao klasičnu gimnaziju te je u isto vrijeme živio u sjemeništu. Iako je trebao postati svećenik, odustao je i 1907. godine je maturirao.

Iako je ušao u književni krug koji je bio okupljen oko A.G. Matoša ubrzo se s njim posvađao što će dovesti do čestih polemika koje će se voditi između njih dvojice sve do Matoševe smrti. Mijenja i svoju političku orijentaciju pa tako umjesto pravaškog hrvatstva počinje zastupati jugoslavenski integralizam. 1913. godine otišao je u Pariz gdje je ostao šest godina. Za to vrijeme radi na ujedinjenju Hrvata i Srba, no 1917. godine će odustati razočaran zbog ljudi s kojima je kontaktirao, a ništa od toga nije urodilo plodom.

Nakon povratka iz Francuske kratko je boravio u Zagrebu te vrlo brzo odlazi u Beograd. Tamo je objavio i svoje prve zbirke "Lelek sebra" i "Kolajnu". Odlazi u Sarajevo gdje živi od 1930. do 1937. godine. Tamo je objavio još dvije zbirke pjesama "Auto na korzu" i "Ojađeno zvono". Period od 1937. do 1940. godine proveo je u Splitu, a vrijeme netom prije smrti u Zagrebu gdje je boravio od 1940. do 12. studenog 1954. godine kada je umro. 1950. godine objavljena mu je zbirka "Rukovet", a 1954. godine kada je umro izašla mu je lirska zbirka "Žedan kamen na studencu".

Cijeli njegov život mogao bi se okarakterizirati kao život boema. No iako je živio neurednim životom, cijeli svoj život zarađivao je kao književnik. Nakon smrti u Zagrebu u vremenu od 1963. do 1967. godine izlaze mu "Sabrana djela".

Tradicionalni festival božićnih pjesama "Kao nekad pred Božić" i ove godine, 21. put bit će održan u Sarajevu, ali zbog pandemije COVID-19, Festival će biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Godinama unazad bio je prepoznat kao jedan od zaštitnih znakova grada Sarajeva doprinoseći razvoju kulturnog turizma, kroz atraktivnu turističku i kulturnu ponudu. Turistička zajednica Kantona Sarajevo prepoznaje značaj ovog događaja koji ima status centralne i jedinstvene predbožićne manifestacije u BiH i regiji, te će i ove godine biti pokrovitelj i pružiti podršku udruženju Fakultas za prosperitet mladih, organizatoru festivala - dogovoreno je na sastanku predstavnika Turističke zajednice Kantona Sarajevo i organizatora festivala.

Utemeljitelj festivala, Marijo Pejić naglasio je važnost neprekidne tradicije festivala, koji će i ove godine, na pomalo drugačiji način, doprinijeti promociji i afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH. Festival "Kao nekad pred Božić" bit će održan 9. prosinca u Domu mladih.

U slučaju ograničenosti broja posjetitelja u zatvorenom prostoru festival će biti održan na on-line platformi i u TV formatu, uz prisustvo dopuštenog broja posjetitelja ili bez publike, priopćili su organizatori.

Na današnji dan, 5. studenog 1999. godine u 53. godini života napustio nas je legendarni travnički novinar Karlo Jurić. 

Ovogodišnji festival dječje glazbe „Dok teče Lašva“ donosi nešto drugačiju festivalsku priču iz Novog Travnika.

Mlade pjevačke zvijezde i zvjezdice iz Busovače, Viteza, Travnika, Jajca i grada domaćina Novog Travnika izvest će dvadeset hitova koji su obilježili dosadašnja izdanja popularnog festivala što ga od 2009. godina organizira Udruga „Dok teče Lašva“.

"Zbog pandemije koronavirusa ove godine nećemo imati drage goste, s nama dragih, prijateljskih festivala iz drugih zemalja. Festival će biti izveden na sceni Hrvatskog kazališta Travnik, a naša vjerna publika, moći će ga gledati na programu Radiotelevizije Herceg Bosne 13. studenog 2020. godine", kažu organizatori.

Festivalski scenarij potpisuje Anela Kržanac, a lik Vremenske Lopuže koja će nas voditi kroz festival tumačit će Vanja Džambas.

Večeras će se u Centru za kulturu Općine Travnik u sklopu "Andrićevih dana 2020." održati premijera dokumentarnog filma "Bulaja- posljednji hipik".

Andrićevi dani – Predstava “Ajmo na fuka” autora i redatelja Dragana Komadine, nakon brojnih gostovanja širom BiH i Europe, nastavlja nizati uspjehe, pa tako će večeras biti odigrana u okviru kulturne manifestacije “Andrićevi dani 2020”

Koncert viteških glazbenika

U dvorani Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Vitez, u četvrtak 29. listopada 2020. godine s početkom u 19,00 sati održat će se koncert viteških glazbenika.

U dvorani, a sukladno zapovijedima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, moći će prisustvovati maksimalno pedeset osoba, uz fizičku distancu od najmanje dva metra (izuzetak članovi istog kućanstva) i obavezno nošenje zaštitnih maski, a na ulazu će biti postavljena dezinfekcijska sredstva.

Na koncertu nastupaju viteški glazbenici (svi članovi HKD Napredak) i to: Anamarija Marić- profesorica violine Marko Plavčić - student IV godine Muzičke akademije Istočno Sarajevo, odsjek harmonika Ana Petrović - studentica III godine Muzičke akademije Sarajevo, odsjek klavir.

"Pozivamo sve, da u četvrtak, a zbog zapovijedi KSFMZ na vrijeme zauzmu svoja mjesta u dvorani HKD Napredak Vitez i uživaju u koncertu viteških glazbenika", kazali su organizatori.

Mladen Topić bivši je učenik Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“, a danas nagrađivani fotograf i diplomirani novinar. Posljednjih godina na svojim fotografijama najčešće bilježi ljepote rodne mu Rame.

Stranica 1 od 40

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa