.

Zašto se kao mlada osoba odlučila obilaziti stratišta, razgovarati s preživjelima i obiteljima ubijenih i napisati knjigu „Srce zemlje“ o pogromu u Središnjoj Bosni?

U mjesecu ožujku započinje književna manifestacija "Andrićev portal" u Travniku, najavljuju iz HKD "Napredak" Travnik.

U organizaciji UG “Zlatni čokanj” Zenica, SPKD “Prosvjeta” Zenica i HKD “Napredak” Zenica u subotu 24.2.2024. godine održan je 6. Međunarodni festival jakih alkoholnih pića i likera “Zlatni čokanj” u Sokolskom domu (Staro pozorište) u Zenici.

Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine organizira XXV. festival duhovne glazbe Franjevačke mladeži - FRAMAFEST 2024. Framafest će se održati u subotu, 26. listopada 2024. u Mostaru, u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“. Geslo ovogodišnjeg Framafesta je: “Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist“ (Gal 2, 20).

Nakon uspješnog prvijenca, romana-poeme "Otac" iz 2023., Gloria Lujanović u novoj knjizi "Srce zemlje" (OceanMore, HNK Mostar) daje glas zaboravljenima, hrvatskim žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Rođena u Novom Travniku 1993., studirala je na Filozofskom fakultetu u Mostaru i radila kao novinarka za nekoliko medija u BiH. Lujanović je dala intervju zagrebačkom Jutarnjem listu.

Tvrtko Milović producent je filma o najmoćnijem bosanskom vladaru Tvrtku o kojem se u proteklom razdoblju ponovo mnogo govorilo nakon otkrivanja spomenika u Sarajevu, prenosi furaj.ba.

U organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u srijedu, 28. veljače u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača bit će održano predstavljanje knjige „Srce zemlje“ Glorije Lujanović. Knjigu će, pored autorice, predstaviti Miroslav Palameta, Dražen Barbarić i Ivan Vukoja, a moderatorica je Anita Milićević.

U sklopu projekta ,,Obnova i zaštita srednjovjekovne tvrđave Stari grad Travnik” koji podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH sredstvima granta za 2023. godinu iz Fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa (AFCP 2023), uspješno je završen prvi ciklus arhitektonske radionice pod nazivom „Bosanska kuća dječijim rukama“, navode iz Zavičajnog muzeja Travnik.

Izložba likovnih radova „Ljudi zemlje“, akademskog slikara Almira Šehića, održat će se u utorak, 20. veljače 2024. godine, u Rodnoj kući Ive Andrića u Travniku s početkom u 19 sati.

Korizma u Gučoj Gori

Na pokladni utorak, dugo u noć, čula bi se pjesma, vika, žamor i smijeh po Gučoj Gori od maskirane skupine velikih mačkara. Posjećivale su svaku kuću, tražile nešto za baku obučenu u trošnu seljačku košulju prekrivenu čurdijom, poigrali kolo ispred gotovo svakog domaćina koji hoće da sačuva stari običaj te otvori širom vrata ovim neobičnim gostima.

Stranica 1 od 54

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa