.

Stožer je donio neke izmjene koje se tiču prelaska granice s obzirom na privremene zabrane, odnosno ograničenja koja su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19.

U Haagu se danas očekuje izricanje pravomoćne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću. Prvostupanjskom presudom 2017. godine osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Danas je Međunarodni dan ljudskih prava

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, dan koji slavi donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948) proglašene od strane Ujedinjenih nacija.

Zastupnik u Saboru RH i predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB Radoje Vidović govorio je u petak na 4. sjednici Hrvatskog sabora.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je virus COVID-19 pandemijom.

Razlika između pojave bolesti, epidemije i pandemije je stvar razmjera širenja bolesti. Epidemija je nagli porast slučajeva bolesti koja može biti jedinstvena za neku zemlju ili zajednicu. S druge strane, pandemija nema nikakve veze s težinom bolesti, nego s njezinim geografskim širenjem i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji proglašava se kada se nova bolest za koju ljudi nemaju imunitet širi svijetom izvan svih očekivanja.

Dakle, epidemija je počela u Wuhanu, a onda je postala pandemija.

Misu zadušnicu na groblju u Vukovaru predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić. Na misi je rekao kako nam ne treba mitologija niti lažna ideologija o Domovini te da iz vjerničkog srca, puni pouzdanja u Boga, dižemo glas protiv svakog manipuliranja žrtvama rata.

Međunarodni dan studenata proglašen je 1939. godine u Londonu od strane Međunarodnog vijeća studenata kao znak sjećanja na studentske prosvjede u Pragu koje su Nacisti ugušili zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši više od 1200 studenata u koncentracijske logore, dok je devet studenata i profesora strijeljano.

Zanimljivo je da su se na ovaj datum dogodili i drugi događaji koji su povezani sa studentskim nemirima. Godine 1973. grčka vojska je napala na zgradu atenske politehnike, u kojoj su se zabarikadirali studenti. Otpor studenata je predstavljao početak kraja diktature koja je trajala do srpnja sljedeće godine. Zbog tih događaja Grčka je 17. studeni proglasila kao Dan grčkih studenata.

Godine 1989. na današnji dan dogodio se otpor studenata u Čehoslovačkoj. Češki i slovački studenti su se suprotstavili vladi koja je željela ugušiti pobunu studenata protiv komunističkog režima. Njihov otpor je predstavljao početak takozvane baršunaste revolucije, koja je pomogla padanju režima. U Češkoj i Slovačkoj se ti događaji povezuju s borbom za slobodu i demokraciju, te se 17. studeni slavi kao nacionalni praznik.

Kićo Slabinac preminuo je jutros u 6.50 sati u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao već tri mjeseca.

Kićo je u bolnici početkom kolovoza završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile.

Krunoslav Kićo Slabinac rođen je 28. ožujka 1944. godine u Osijeku. Osnivač je električarskog rock sastava Dinamiti, koji su se prvo zvali Tornado i Kon Tiki, te s njim ostvario svoje prve uspjehe u karijeri. Nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Na opatijskom festivalu 1970. godine pobijedio je s pjesmom "Više nećeš biti moja", kojoj je autor Aleksandar Korač.

Nakon što je sredinom 1970-ih godina boravio u Sjedinjenim Državama, po povratku u zemlju okreće se izvornoj glazbi s kojom je postigao veliki uspjeh u svojoj karijeri. Proslavio se hitovima "Zbog jedne divne crne žene", "Plavuša", ali i slavonskim bećarcima i tamburaškim pjesmama.

Katolički biskupi u Austriji pozvali su na molitvu za sve žrtve terorističkog napada u Beču.

Kardinal Christoph Schönborn izjavio je kako je duboko žalostan nakon što je napadnuto čak šest lokacija u austrijskom glavnom gradu, pri čemu je smrtno stradalo najmanje četiri, a ozlijeđeno 17 ljudi, piše CNA.

„Što god bila pozadina današnjeg napada, mora biti jasno da ništa ne može opravdati slijepo nasilje”, rekao je.

Nadbiskup Schönborn je dodao kako ga je ovaj događaj podsjetio na napad na bečku sinagogu 1981. godine kada je ubijeno dvoje, a ozlijeđeno 30 ljudi. Kardinal je u razgovoru za nacionalnu televiziju ORF pozvao Austrijance da na napade ne odgovaraju mržnjom. „Na ovu slijepu mržnju, mržnja ne može biti odgovor. Mržnja samo potiče novu mržnju”, poručio je kardinal Schönborn.

Stranica 1 od 24

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa