.

U nedjelju, 12. svibnja 2019. godine s početkom u 19 sati, Busovljaci će po 25.-i put pjesmom i plesom obilježiti proljeće kroz, sada slobodno možemo napisati kultni, dječji festival MAK (Mali akordi).

I ovog Uskrsa Pokrajčići kod Nove Bile su bili ‘mali centar’ svijeta za sve ljubitelje tvrdog jajeta. Čak 34 natjecatelja borili se za titulu najjačeg.

Gume na prednjoj strani vozila obično se troše brže od onih na zadnjoj, ali, ako često mijenjate položaje guma, pobrinućete se da se ravnomjernije troše i postići maksimalan vijek trajanja gaznog sloja.

Povodom obilježavanja Dana općine, u Travniku će u četvrtak, 21. ožujka, biti napravljena najveća porcije ćevapa u BiH te održan okrugli stol “Brendiranje travničkog ćevapa u okviru brendiranja tradicionalne kuhinje BiH”.

Kako su naveli organizatori, to će biti prilika da se u Travniku sastanu eminentni stručnjaci iz oblasti kulinarstva i turizma, ali i da se iz kulturološke perspektive sagleda sva problematika vezana za ovo jedinstveno jelo.

Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva u svijetu po mnogo čemu, ali kada spomenemo tradicionalna jela, malo ima onih koji odmah ne pomisle na ćevape. Međutim, jedno od najvažnijih tradicionalnih jela nismo službeno zaštitili. Za razliku od BiH, to su uradili Hrvatska i Slovenija te zasebno brendirali bosanske ćevape i uvrstili ih u gastronomsku ponudu – kazala je marketing menadžerica ćevabdžinice “Hari” u Travniku Aldijana Dizdar.

Dodala je kako bh. ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominirani na listi najboljih jela internetske stranice “TasteAtlas-World food atlas”.

Prednosti zaštite autohtonih proizvoda su brojne te su značajno marketinško sredstvo, s obzirom na to da geografske oznake donose vrijednost proizvodu koji tako postaje konkurentniji na tržištu. Stoga je krajnje vrijeme da neke od autohtonih bh. proizvoda i specijaliteta, poput ćevapa, brendiramo, kako ih ne bi zbog neposjedovanja zaštitne oznake, zaštitio neko drugi – naglasila je Dizdar.

Na okruglom stolu, koji će biti održan u ćevabdžinici “Hari”, sudjelovat će predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić, predsjednik Turističke zajednice SBŽ-a Enes Kujundžić, te predsjednica BZK “Preporod” Travnik Amra Čampara-Lolić, a uslijedit će svečano prikazivanje najveće porcije ćevapa u BiH.

Naši ćevapi su na svjetskim top listama, a drugi nam ih prisvajaju. Stoga smo odlučili ove aktivnosti upriličiti baš na prvi dan proljeća, na dan kada se i priroda budi te je vrijeme da se i mi probudimo i konačno zaštitimo ono što je naše – kazala je Dizdar.

Svi zainteresirani pozvani su da dođu u Travnik i uživaju u jedinstvenim okusu i mirisu travničkih ćevapa.

izvor

Ljudi su oduvijek pokušavali pronaći prave načine kako bi skrili novac. Dok su jedni "štekali" novac u madrace, ormare, podove, drugi su ga zakopavali u zemlju.

Hrvatsko kazalište Travnik organizira feštu pod maskama!

Profesorica Zlata Bartl, rođena je na današnji dan u Docu kraj Travnika 1920. godine.  Odrasla je u Sarajevu, a najveći dio života bila je poznata pod nadimkom “Teta Vegeta”.

Jela Papić iz Viteza jučer je proslavila sto godina života. Bilo je veselo u kući Papića u Vitezu.

MK „Old town“ i ove godine organizira “Winter moto party”.

Danas obilježavamo Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”, počeo emitiranje 13. veljače 1946.

Stranica 40 od 78

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa