.

Pronađena droga u vrijednosti od 130 tisuća KM prilikom pretresa u Vitezu i Travniku

18 Ožujak 2016

Službenici Sektora kriminalističke policije, uz pomoć službenika Jedinice za podršku MUP-a ŽSB Travnik, nastavili su sa intenzivnim aktivnostima u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga.

 

Sve aktivnosti provođene su u okviru operativne akcije pod nazivom "Kristal", koja se provodila posljednji mjesec dana, a težište je bilo na području općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača. Nakon što su tokom jučerašnjeg dana proveli dio aktivnosti na području Travnika i Viteza, gdje su pretresom ugostiteljskog objekta i stana osumnjičenog pronašli određenu količinu materije za koju se sumnja da je u pitanju opojna droga marihuana i digitalnu vagu za precizno mjerenje, izvršena su pretresi stana i drugih prostorija na još dvije lokacije na području Viteza i Novog Travnika.

Pretresi su izvršeni na osnovu pribavljene naredbe općinskog suda Travnik, a tom prilikom pronađena je veća količina materije za koju se sumnja da je opojna droga. Radi se o pola kilograma bijele materije za koju se pretpostavlja da je u pitanju kokain, te oko 1 kilogram zeljaste materije, za koju se pretpostavlja da je u pitanju marihuana. Vrijednost zapljenjene droge u uličnoj prodaje iznosi više od 130 tisuća KM, a osim droge pronađeni su i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa ovim kaznenim djelom kao što je digitalna vaga za precizno mjerenje, pištolj, bomba, novac koji najvjerovatnije potiče od prodaje droge u iznosu od oko 3 000 KM, kapa „fantomka“, mobiteli i drugi predmeti.

O uspješnosti ove akcije, pored količine zapljenjene droge i njene vrijednosti, govori i činjenica da je prilikom pretresa pronađena i droga pripremljena za konzumiranje ušmrkavanjem, koju osumnjičeni nisu uspjeli uništiti zbog brzine upada službenika jedinice za podršku u kuću osumnjičenih.

Zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje promet opojnih droga iz člana 238.KZ FBiH, osumnjičeni su lišeni slobode i nad njima se provodi kriminalistička obrada. Radi se o osobama sa područja Viteza sa inicijalima D.H. rođen 1984.godine, B.N.rođen 1984.godine i osoba M.B.rođen 1988. godine.

Po kompletiranju predmeta i završenih vještačenja biće podnesen izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, a službenici Sektora kriminalističke policije nastavljaju sa provedbom operativne akcije "Kristal" s ciljem sprječavanja zloupotrebe opojnih droga, a koristeći saznanja dobivena u ovim provedenim kriminalističkim obradama. /avaz.ba/

 

Izvor fotografije: avaz.ba

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa