.

NOVI TRAVNIK: Djevojčica sa osmog kata skočila zbog zlostavljanja vršnjaka u školi; Ministar šalje inspekciju

19 Svibanj 2020

Nezapamćena tragedija koja se 20. travnja dogodila u Novom Travniku, a u kojoj je skokom sa balkona sa osmog kata solitera u centru grada život izgubila 13-godišnja djevojčica Medina Zahirović, otvorila je pandorinu kutiju vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” u Novom Travniku.- prenosi drukciji.ba

Roditelji djevojčice, Sanela i Almir Zahirović, kažu kako su njihovu kćerku godinama psihički zlostavljale kolegice iz razreda.

“Želim da se zna zbog čega je moje dijete to napravilo. Uzrok je bio svakodnevno psihičko zlostavljanje kolegica iz razreda. Znala je otići u školu zdrava, pa zove ispred škole da je dobila temperaturu, da je glava boli i povraća. I zaista, imala bi temperaturu, koja za sat u kući nestane. Ujutro kad se treba dignuti u školu bolni bolesnik, povraća čitavo jutro. Više je izostajala iz škole nego je išla. Sve zbog straha”, kazali su roditelji, koji su se obraćali učiteljici.

 

“Mi smo više puta pričali sa učiteljicom koja problem nikada nije riješila. Nije ga znala riješiti, nego je sve zataškala, pa o svemu ništa nisu znali niti direktor ili pedagog”, kazali su.

Trajalo je to, dodaju, pet godina, sve dok se u veljači ove godine , kada je već išla u šesti razred, Medina nije požalila nastavniku tjelesnog odgoja.

“U veljači nas je pozvala pedagogica i rekla nam da se Medina požalila nastavniku i da se saomozlijeđivala. Mi kao obitelj smo odmah reagirali, odveli je psihijatrici koja je u nalazu zaključila da su za njeno stanje krivi problemi u školi. Dala joj je terapiju koju je pila dva mjeseca i nažalost se dogodilo to što jeste”, rekli su roditelji.

Izvan škole, kažu, bila je vesela i vedra djevojčica.

“U kući nikad ništa nismo primijetili. Uvijek je bila sretna i zadovoljna, čak i taj dan je planirala šta će ujutro doručkovati, kako će sa tatom ići u knjižaru kupiti olovke. Čitav grad ju je znao po njenom ocu koji nikad nije otišao kavu popiti bez nje”, rekla je majka Sanela.

Kad se sve dogodilo, kažu Zahirovići, još nekeoliko roditelja im se javilo i kazalo kako i njihova djeca prolaze isto kroz što je prošla Medina.

“Prolaze isto kao naša Medina, možda još i gore. Jadna majka je rekla da će dijete ispisati iz škole. Ne želimo tužiti nikoga, niti nam bilo kakav vid naknade treba, želimo samo upozoriti da o ovom problemu računa moraju povesti roditelji i prosvjeta, da se više ne dogodi nijedan ovakav slučaj”, kazali su.

Nizada Skrobo, direktorica Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Novi Travnik, koju je Medina pohađala, kaže kako o svemu ništa nije znala te je pozvala nadležno Tužiteljstvo da ispita cijeli slučaj.

“Šta god bi ja kazala ispalo bi da nešto pravdam. Treba Tužiteljstvo odraditi svoj dio posla zbog svih nas. Roditelji se nisu nikad obratili ni meni, ni pedagogici. Imali smo drugih slučajeva vršnjačkog nasilja uškoli, ali znate, djeca se uvijek tuku i mi to rješavamo. Pritužbi na tu učiteljicu nismo imali, čak su roditelji tražili da ostane, odnosno da se primi za stalno jer je bila na ugovoru na određeno vrijeme”, kazala je Skrobo.

Resorni kantonalni ministar obrazovanja, Bojan Domić, za ujutro je najavio inspekciju.

“Postoji protokol o vršnjačkom nasilju i inspektori će sutra utvrditi je li po njemu postupano”, kazao je Domić.

 

 

 

/drukciji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa