.

TRAGEDIJA U TRAVNIKU: Učenik smrtno stradao u OŠ "Turbe"

10 Rujan 2021

U nezampaćenoj nesreći za travnički kraj danas je u u Osnovnoj školi u Turbetu poginuo učenik sedmog razreda. Na njega je, na satu tjelesnog odgoja, pala konstrukcija gola.

“Nešto prije 12, kad su mi javili da se dogodio taj nesretni slučaj, dok su mi javili da treba zvati hitnu pomoć, znala sam odmah da se nešto loše dogodilo”, kazala je Mediha Ridžić, ravnateljica Osnovne škole Turbe.

I dok ravnateljica kaže kako u 27 godina koliko radi u školi golovi nikada nisu ozlijedili nekoga, te tvrdi da ona i nastavno osoblje ne bježe od odgovornosti, istragu su preuzeli policija i Kantonalno tužiteljstvo.

“Danas oko 12,10 sati u Policijsku stanicu Travnik javljeno je da je u sali za tjelesni odgoj OŠ Turbe stradalo dijete koje je učenik škole”, rekao je Hasan Hodžić, glasnogovornik policijskog komesara MUP-a SBK. “Do nesreće je došlo kada je malljetnik uhvatio za gornji dio gola, tom prilikom je došlo do pada stative gola na parket i do udara stative u glavu maloljetnika”, rekla je Ernesa Beganović, portparol Kantonalnog tužiteljstva SBK.

Učenici s kojima smo pričali imali su samo riječi hvale za nastavnicu tjelesnog odgoja, a resorni kantonalni ministar kaže kako će istraga pokazati ima li subjektivne ili objektivne odgovornosti nastavnog osoblja.

“Kasnije će biti utvrđeno ima li subjektivne ili objektivne odgovornosti. Nažalost, kad se tragedija dogodi to više nije važno. Može biti važno za neke naredne slučajeve, ali za ovaj nažalost je prekasno”, rekao je Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBK.

Mještani Turbeta s kojima smo pričali bili su šokirani. Ipak, ovo nije prvi sličan slučaj u SBK. Prije nekoliko godina u Kaćunima kod Busovače dijete je poginulo gotovo na identičan način, na školskom igralištu, kao i 2015. kada je u sarajevskom naselju Dobrinja na dječjem igralištu na otvorenom pogiinuo 12-godišnji dječak. Valja naglasiti i kako ne postoji interni propis Ministarstva obrazovanja o salama za tjelesni odgoj, nego je to područje obuhvaćeno uporabnim dozvolama prilikom gradnje samih objekata. Nakon današnje tragedije, vrijeme je da se ta oblast uredi. Nažalost, prekasno, prenosi drukciji.ba.

 

izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa