.

Kinezi žele uložiti 1,5 milijardi KM u gradnju termoelektrane u Bugojnu

17 Svibanj 2016

Delegacija kineske kompanije koja je izrazila spremnost za ulaganje u BiH jučer je doputovala u Sarajevo, gdje je održala niz sastanaka sa bh. zvaničnicima. Kapital od 1,5 milijardi KM planira uložiti uz gradnju termoelektrane u Bugojnu, otkriva „Dnevni avaz“!

 


Niz sastanaka

Kako "Dnevni avaz" nezvanično saznaje, radi se o kompaniji koja ima respektabilan rejting te veliku podršku kineske vlade. Njihova delegacija jučer je odmah održala niz sastanaka.

Prvi sastanak održan je u Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH, s direktorom Gordanom Milinićem, a nakon toga s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

S obzirom na to da bi nosilac projekta bila Vlada Federacije, na čijem se području i nalazi moguće gradilište, kineska delegacija sastala se i s federalnim ministrom energije, industriji i rudarstva Nerminom Džindićem te rukovodstvom „Elektroprivrede BiH“.

Mogućim ulagačima iz ove daleke azijske zemlje poručeno je da su vrata svih nivoa vlasti širom otvorena za investicije te da sve strukture vlasti stoje na raspolaganju kako bi se investicija kvalitetno implementirala, ako kompanija odluči svoj novac uložiti u gradnju termoelektrane.

Da je interes investitora velik, govori i činjenica da su se Kinezi odmah nakon sastanaka s predstavnicima vlasti uputili u Bugojno, gdje su, kako saznajemo, obilazili teren, a održani su i sastanci s lokalnim vlastima.

Ideja o gradnji termoelektrane Bugojno stara je nekoliko godina, a projekt gradnje napravila je Vlada Srednjobosanskog kantona. Prema tom planu, osim termoelektrane otvorio bi se i površinski kop Kotezi u sklopu Rudnika Gračanica.


Povrat investicije

Prema procjenama koje ovaj plan u sebi sadrži, gradnjom termoelektrane i otvaranjem novog površinskog kopa bilo bi otvoreno blizu 1.000 novih radnih mjesta! Prema tim procjenama, povrat investicije mogao bi se očekivati već deset godina nakon puštanja u rad, a za gradnju bi bilo potrebno oko pet godina.


8.000 radnika potrebno za gradnju

Godišnja proizvodnja termoelektrane bila bi 1.755 gigavata, a u njoj bi bilo zaposleno oko 300 ljudi. Ostalih 700 novih radnih mjesta bilo bi otvoreno u površinskom kopu. Osim toga, tokom gradnje bilo bi angažirano oko 8.000 radnika, 2.500 direktno, a indirektno 5.500 radnika./avaz.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa