.

Najbolji menadžeri u BiH u 2015. godini

13 Prosinac 2015

U utorak, 8. prosinca, u Banjoj Luci su Regionalna agencija za izbor i promociju najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanija Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Europe, Europsko udruženje menadžera i časopis EUROMANAGER proglasili najmenadžere i najkompanije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu. Bilo je to tridesettreće uručenje visokih nagrada najuspješnijim menadžerima i kompanijama iz biznisa, ali i iz ostalih područja djelovanja u Bosni i Hercegovini, uz prisustvo oko 400 zvanica - menadžera, znanstvenih, javnih i političkih osoba iz Bosne i Hercegovine i okruženja. 

 


Za ovu prestižnu nagradu ove godine je nominovano oko 2.000 menadžera i kompanija iz svih gospodarskih oblasti, a priznanje je dobilo njih 21. Uručeno je i petnaestak „Specijalnih nagrada“, ljudima koji nisu direktno u biznisu, ali imaju značajan utjecaj na stvaranje ambijenta za biznis. To su nagrade „Najministar“, „Najgradonačelnik“, te nagrade najboljima u oblasti znanosti, informiranja, sporta i kulture.

 

OSOBA GODINE


Na početku 33. ceremonije, uručena je nagrada „Najveleposlanik“ – Nj.E. Eldaru Hasanovu, veleposlaniku Republike Azerbejdžanza Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Zahvaljujući veleposlaniku Hasanovu, značajna su ulaganja i investicije prijateljskog Azerbejdžana u ove tri balkanske države. Za „Najveleposlanika 2015. godine“ proglašen je i Nj.E. Angel Angelov, veleposlanik Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine - Mirko Šarović je, pored titule „Najministar 2015. godine“, dobio i nagradu „Osoba 2015. godine u Bosni i Hercegovini“.


Gospodin Šarović je pokazao i dokazao da se vlastitim angažovanjem na poziciji ministra mogu postići odlični rezultati. On je ministar koji je politiku ostavio po strani i u svom angažovanju prednost dao ekonomiji, kako bi se osigurali povoljniji uvjeti za razvoj biznisa. Poznati su njegovi potezi i angažovanje Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH na planu izvoza mlijeka i mesa, kao i na drugim konkretnim poslovima, koji su rezultirali boljim poslovanjem kompanija u BiH. Zbog toga je ministar Šarović stekao ogroman ugled na čitavoj teritoriji i u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali i u inozemstvu – stoji u obrazloženju nagrade za Mirka Šarovića.

Specijalne nagrade su još uručene ministru industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske - gospodinu Petru Đokiću, dok je gospodin Elmedin Konaković, premijer Vlade Kantona Sarajevo proglašen „Najpremijerom BiH 2015. godine“.


NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO


Ove godine dodijeljene su dvije „Nagrade za životno djelo“. Zlatne plakete i Nagrade za životno djelo zasluženo su pripale: Marinku Umićeviću, direktoru kompanije Bema iz Banje Luke i Midhatu Terziću, generalnom direktoru Sarajevo osiguranje d.d. iz Sarajeva.


Direktor kompanije Bema iz Banje Luke navršio je 40 godina rada u istoj kompaniji, gdje je ostvario izvanredne menadžerske rezultate, dok je ova kompanija, pod njegovom 'dirigentskom palicom', jedna od najboljih u Bosni i Hercegovini. Midhat Terzić je, iako još uvijek u odličnoj radnoj i profesionalnoj kondiciji, „Nagradu za životno djelo“ zaslužio jer je Sarajevo osiguranje d.d., upravo zahvaljujući njegovom višegodišnjem izuzetno uspješnom vođenju, i pored žestoke konkurencije, o(p)stalo najveća i najuspješnija kompanija u oblasti osiguranja u Bosni i Hercegovini.


NAJMENADŽERI DESETLJEĆA


Čak pet nagrada je uručeno za dugogodišnji rad, angažovanje i rezultate rada menadžera i njihovih kompanija – „Menadžer desetljeća“ i to: Adnanu Šteti i kompaniji Konzum BiH, Saidu Karaliću i firmi Kovan M.I. iz Gračanice, Kemalu Čolaku i Tvornici montažnih kuća Promo iz Donjeg Vakufa, Safudinu Čengiću i kompaniji Centrotrans Eurolines Sarajevo i Valentinu Ilievskom i kompaniji Messer BH Sarajevo. Svi oni su u svoje kompanije, koje godinama uspješno vode, ugradili dio sebe i postigli izvanredne rezultate – kaže se u obrazloženju Žirija. Gospodin Adnan Šteta je, pored zlatne plakete „Najmenadžer desetljeća“ - dobitnik i „pozlaćenog globusa“, kao najbolji mladi menadžer u Bosni i Hercegovini, a uručena mu je i specijalna nagrada „Najbolji sportski radnik BiH“.


ŠAMPIONI BIZNISA BiH U 2015. GODINI


Među nagrađenim menadžerima, posebno mjesto pripada – „Šampionima biznisa“, gdje je uručeno šest nagrada iz različitih oblasti biznisa. Šampionima biznisa proglašeni su: Slaviša Krunić i kompanija Sector security iz Banje Luke, Jadranka Penava & Meggle BiH iz Posušja, Dušan Pavić & Kolektor Bosna iz Laktaša, Emir Čolić & Saraj-komerc, Gornji Vakuf/Uskoplje, Milenko Bašić & Lager iz Posušja i Hamza Šarić & Tehnograd Company iz Tuzle.

 

VELIKI I SREDNJI BIZNIS


Nagrade najuspješnijim menadžerima svrstane su u tri grupacije - kategorije: mali, srednji i veliki biznis u Bosni i Hercegovini, a u ukupnom broju priznanja zastupljene su različite gospodarske grane (industrija, stočarstvo, proizvodnja piva, proizvodnja uglja, tekstilna industrija...).


Priznanja „Najmenadžer Bosne i Hercegovine“ uručena su ljudima koji su u 2015. godini uspješno „kormilarili“ svojim kompanijama, što je dovelo do boljih rezultata u svim segmentima rada njihovih kompanija. To su: Jusuf Arifagić, direktor kompanije & Arifagić Investment, Kozarac, Zlatko Hadžimahović, direktor kompanije & NN d.o.o. iz Konjica, Fahrudin Salihović, generalni direktor & Pivara d.d. Tuzla, Salih Muftić, direktor & RMU Gračanica iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Ferid Mujanović, generalni direktor kompanije & Ziko d.d. iz Zavidovića.


NAJUSPJEŠNIJI U MALOM BIZNISU


U kategoriji malog biznisa, nagrađeno su četiri kompanije i menadžeri koji rukovode tim kompanijama: Jasmin Malićbegović, generalni direktor & Jasmin M d.o.o. Žepče, Branko Petrović, direktor & Neno d.o.o. iz Teslića, Perica Tanasić, direktor – vlasnik kompanije Tanasić d.o.o. Bijeljina i Zlatan Imamović, direktor kompanije Led Vision d.o.o. Lukavac.


NAJBANKA, NAJZRAČNA LUKA, NAJINVESTICIJA, NAJKOMORA, NAJHOTEL

Prestižno priznanje Nezavisne agencije i njenog Stručnog žirija – „Najbanka i Najmenadžer u bankarstvu“ uručeno je banjalučkoj Novoj banci i Dr. Milanu Radoviću, njenom predsjedniku Uprave i generalnom direktoru. Najboljom investicijom godine u BiH je proglašena fabrika Liva Energy (LIVA GROUP) iz Vogošće, menadžera i vlasnika Selmana Ulusoya iz Republike Turske i Samira Pajevića iz Bosne i Hercegovine.

Laskavu titulu „Najmenadžer“ u oblasti komorskog sustava dobio je gospodin Mirsad Jašarspahić, predsjednikGospodarske komore FBiH, dok je za najbolji hotel u Bosni i Hercegovini, prema odluci Stručnog žirija Nezavisne agencije za izbor i promociju najuspješnijih menadžera i kompanija proglašen Grand hotel Neum u Neumu (nagradu je primio direktor Ante Konjevod).

Mostarska zračna luka u Mostaru dobitnik je Specijalne nagrade - najbolja zračna luka u Bosni i Hercegovini i lider u oblasti zrakoplovnom prometu Bosne i Hercegovine, dok je direktor ove zračne luke, gospodin Marin Raspudić proglašen Najmenadžerom u ovoj oblasti.


SPECIJALNA PRIZNANJA


Kao i u prethodne 32. dodjele nagrada, po tradiciji, uručena su i priznanja najuspješnijim ljudima i kompanijama iz oblasti znanosti, kulture, sporta i informiranja. Sarajevo School of Science and Technology, vlasnika – akademika prof. Dr Ejupa Ganića je najbolje sveučilište u Bosni i Hercegovini u 2015. godini. Nagradu za film i kazalište primio je Emir Hadžihafizbegović, za sport Amel Tuka i Josip Pandža & Kadetska košarkaška reprezentacija BiH, a za oblast informiranja i medija - Televizija N1 & Amir Zukić.


NAJGRADONAČELNIK/NAJNAČELNIK


Priznanja su još uručena i četvorici, prema ocjeni Stručnog žirija, najboljih općinskih načelnika, odnosno gradonačelnika u Bosni i Hercegovini.
Nagrade „Najgradonačelnik desetljeća i „Najnačelnik desetljeća“ primili su Mićo Mićić (Grad Bijeljina) i Dževad Bećirević (Općina Centar Sarajevo), a najnačelnici za 2015. godinu su: - Đemal Memagić (Općina Olovo) i Agan Bunić (Općina Bužim). /o.t./

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa