.

Podrška izvozno orijentiranim poduzećima u cilju bolje konkurentnosti

15 Prosinac 2015

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je danas nadu u Sarajevu da će Vijeće ministara BiH i za iduću godinu produžiti važenje Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih proizvoda, što se posebno odnosi na sektore tekstilne i industrije obuće u BiH.

 


"Na taj način mi i dalje želimo da stimuliramo domaća izvozno orijentisana poduzeća i da podižemo njihovu konkurentnost, putem omogućavanja povoljnosti za nabavu repromaterijala", rekao je Šarović novinarima uoči sastanka sa gospodarstvenicima iz BiH, korisnicima pomenute odluke.


Prema njegovim riječima, ova odluka obuhvata 54 tarifne oznake za firme koje se bave tekstilom, obućom i kožom.


Šarović je posebno istakao dosadašnje pozitivne financijske efekte primjene ove odluke, zadržavanje postojećih radnih mjesta, ali i zapošljavanje nove radne snage.


"Mi, doduše, ovim putem umanjujemo prihode u proračun za oko tri milijuna KM, ali dobit koja ide našim izvozno orijentiranim poduzećima je višestruka", podvukao je Šarović.


On je pojasnio da je ova odluka privremenog karaktera jer je tako regulirano Zakonom o tarifi, ali je izrazio nadu da će ubuduće i to biti riješeno na zadovoljstvo domaće ekonomije.


Predstavnici tekstilne i industrije obuće iz Sarajeva i Kotor Varoša Amir Medić i Miroslav Peterešin u ime svih učesnika ovog sastanka zahvalili su Šaroviću i njegovim suradnicima u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na brizi i podršci domaćoj ekonomiji.Prema njihovim riječima, ova odluka je jedna od najboljih mjera na planu zaštite domaće proizvodnje, što cijene i strani partneri.

Šarović je izrazio nadu i da će adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ići željenim tokom, i da će se BiH izboriti za povoljnu pregovaračku poziciju u trgovini sa državama članicama EU, što se posebno odnosi na kvote u vezi sa izvozom mlijeka, voća, povrća.
Riječ je i o zadržavanjau povlastica za BiH u pogledu bescarinskog izvoza u EU.


Šarović je ocijenio da je Ministarstvo na čijem se čelu nalazi imalo niz uspješnih i pozitivnih aktivnosti u ovoj godini, što se posebno odnosi na izvoz mlijeka u EU.


Prema njegovim riječima, pokrivenost uvoza izvozom u BiH iznosi oko 58 odsto, što budi nadu u ohrabrujući ekonomski rast i u narednoj godini.


Na sastanku u Sarajevu, zajedno sa gospodarstvenicima, prisustvovali su i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH i entitetskih gospodarskih komora./akta.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa