.

Brza cesta Lašva – Nević Polje: Početak gradnje nakon 15 godina obećanja

26 Travanj 2022

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru danas je potpisan Ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva-Travnik-Jajce, od poslovne zone Vitez do Nević Polja. Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH i Mario Bevanda, predstavnik tvrtke Hering d.d. Široki Brijeg. Potpisivanju ugovora nazočio je i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74.904.570,00 KM sa uračunatim PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 20 mjeseci. Izgradnja dijela brze ceste Lašva-Nević Polje, Lot 5 – petlja Vitez izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje će se finacirati namjenskim sredstvima iz Proračuna Vlade FBiH. “Izgradnja prve dionice brze ceste Lašva-Travnik-Jajce počinje zahvaljujući političkoj odluci, stabilnoj ekonomiji i zakonskim i urbanističkim preduvjetima, koji nisu postojali tijekom prethodnih 15 godina, te upornosti i odlučnosti nove Uprave Autocesta da se ubrzaju svi procesi koji će dovesti do gradnje cestovne infrastrukture na prostoru cijele Federacije BiH.

Planiramo nastaviti aktivnosti sa realizacijom izgradnje brze ceste kako bi se u konačnici povezala zapadna Bosna i Hercegovina odnosno Bihać, Cazin i Velika Kladuša preko Ključa, Jajca, sa centralnim dijelom na Koridor Vc i dalje sa istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom”, rekao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Ugovor za izvođenje radova uključuje izvođenje radova na izgradnji dijela brze ceste Lašva-Nević Polje i to za Lot 5 – petlja Vitez izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje. Dužina sekcije ovog lota je 4,8 km, a na ovoj sekciji gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa