.

Večeras u Travniku predstavljena knjiga „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“

23 Veljača 2024

Večeras je u Centru za kulturu općine Travnik održana promocija knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“, autora prof.dr.sc. Darija Jerkovića i dr.sc. Gorana Pejakovića. Promotori knjige bili su: prof. dr.sc. Marko Šantić, prof. dr.sc. Edin Arnaut, prof. dr.sc. Semina Škandro i doc. dr.sc. Tanja Gavrić.

Ova vrlo vrijedna publikacija, tiskana na 530 stranica, obrađuje gospodarstvo i gospodarske potencijale Lašvanske doline, ali i druge teme kao što je demografija, prirodni resursi, kultura, civilno društvo, infrastrukture te strateški dokumenti općina Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovača.

Spomenuti promotori knjige, ujedno i recenzenti svojim obraćanjem dali su svoj osobni osvrt u kojem su istaknuli važnost knjige za gospodarske potencijale općina Lašvanske doline.

Može biti slika sljedećeg: 7 ljudi i Katedra

Nazočnim se prvima obratio prof.dr.sc. Marko Šantić, koji je ujedno i predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine. Profesor Šantić je između ostalog istaknuo sadržaj knjige, koja je svojevrsna prezentacija gospodarstva, odnosno, ekonomije Lašvanske doline u širem smislu te riječi. Također je istaknuo i pohvalio autore na detaljnoj istraživačkoj komponenti knjige u kojima su autori detaljno istražili realno stanje u navedenim općinama.

Profesorica Semina Škandro između ostalog pohvalila je autore da su knjigom obuhvatili sve segmente javnog života, okruženja i uvjeta poslovanja u Lašvanskoj dolini, gdje potencijali investitori koji ne poznaju ovo područje u većoj mjeri na jednom mjestu mogu dobiti veliki broj informacija i podataka, ne samo iz oblasti gospodarstva nego iz svih aspekta lokalnog razvoja.

Profesorica Tanja Gavrić je između ostalog istaknula da ova knjiga nije samo zbirka poglavlja o ekonomiji nego je odraz posvećenosti dvojice autora koji su svojim radom osvijetlili put ka prosperitetnijoj budućnosti Lašvanske doline.

Profesor Edin Arnaut je knjigu nazvao znanstvenim prikazom ekonomskog stanja u Lašvanskoj dolini, istaknuo je između ostalog da knjiga može biti dobar vodič za one koji žele investirati u navedene općine, knjiga je izuzetno korisna za gospodarstvenike i lokalni javni sektor za promociju budućeg razvoja Lašvanske doline.

Na kraju su se nazočnim obratili autori knjige, profesori Pejaković i Jerković koji su se prije svega zahvalili svima koji su doprinijeli i pomogli u kreiranju knjige, posebno recenzentima, načelnicima općina Vitez, Travnik, Busovača i Novi Travnik koji su pokazali izuzetnu otvorenost i suradnju u empirijskom dijelu knjige, svojim obiteljima, ministru obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojanu Domiću i svima koji su došli na večerašnju promociju.

Voditelj promocije Ivan Sajević obratio se ujedno i kao savjetnik ministra Domića koji je zbog večerašnjeg Izbora sportaša godine KSB u Kreševu bio spriječen doći, Sajević je čestitao autorima na knjizi i istaknuo da Ministarstvo stoji uvijek na raspolaganju za ovako vrijedne projekte.

Izdavači knjige su Europski dom i Udruga za humani i održivi razvoj "Klik". 

Pejaković: Lašvanska dolina nije dovoljno promovirana u gospodarskom smislu, ima veliki broj mogućnosti za budući razvoj

Knjiga je pripremana tijekom protekle dvije godine, a pored korištenja velikog broja različitih bibliografskih izvora, kojima je oslikana gospodarska situacija u Lašvanskoj dolini, autori su uradili i primarno istraživanje u kome je sudjelovalo više od 50 najuspješnijih tvrtki s ovoga područja, kao i načelnici navedenih općina.

Navedena knjiga predstavlja pregled gospodarskih mogućnosti Lašvanske doline u cjelini i pojedinačno za četiri općine koje istoj pripadaju (Busovača, Novi Travnik, Travnik i Vitez).

Kao takva može doprinijeti privlačenju potencijalnih investitora u ovu dolinu, promociji njenih gospodarskih i drugih potencijala, promociji lokalnih uspješnih gospodarstvenika, potpunijem pregledu institucionalne potpore razvoju lokalnog gospodarstva, pružanju slike gospodarskog ambijenta i utvrđivanju perspektive budućeg razvoja.

Za naš portal uoči promocije knjige Pejaković je istaknuo da Lašvanska dolina nije iskoristila svoj potencijal.

„Knjiga oslikava kompletan poslovni ambijent, infrastrukturu, poduzetničke zone, najznačajnija poduzeća, proizvodne, trgovačke i uslužne kapacitete te još mnogo toga. Pored toga, napravljen je presjek kompletnog stanja života i potencijala u Lašvanskoj dolini. Posebna vrijednost knjige je svakako obrada uspješnih gospodarstvenike s područja ove doline. Namjera nam je prikazati s kakvim kapacitetima i potencijalnima oni raspolažu. To će zasigurno biti dodatni impuls u privlačenju investitora, kao i promociji mogućnosti lokalnog gospodarstva.

Smatramo kako Lašvanska dolina nije dovoljno promovirana u gospodarskom smislu, a s druge strane, ima veliki broj mogućnosti za budući razvoj. Pored promocije, ovo istraživanje je prilika da se čuje i glas gospodarstvenika vezan za mogućnosti poboljšanja poslovnog ambijenta u kome oni djeluju.“. izjavio je za Travnički vjesnik Goran Pejaković, jedan od autora knjige.

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa