.

Slika novotravničkog slikara Ante Mamuše uručena papi Franji

19 Siječanj 2016

Skoro stotinu Napretkovaca iz BiH, Hrvatske i inozemstva, a osobito iz podružnice u Beču, u razdoblju od 14. do 18. siječnja 2016. hodočastilo je u Vječni Grad. Povod za ovaj veliki hodočasnički događaj dao je papa Franjo proglasivši Izvanredni jubilej posvećen Godini Milosrđa, ali i Napretkova prijateljska i partnerska organizacija Movimento Cristiano Lavoratori (MCL) koja je Napredak pozvala da bude dionik audijencije kod Svetoga Oca.

 


Tako će datum 16. siječnja ostati zlatnim slovima zabilježen u kronopis Hrvatskoga kulturnog društva Napredak čiji su članovi iz sarajevske Središnjice, ali i iz mnogih podružnica, toga dana bili dio velike audijencije u vatikanskoj dvorani Pavla VI. u koju je papa Franjo primio Kršćanski radnički pokret iz Italije. O kakvom je skupu riječ svjedoči činjenica da je on okupio približno 17 000 ljudi, od čega je više od 8 000 zbog ograničenosti prostora u Dvorani Pavla VI. moralo ostalo na Trgu sv. Petra. Velebno zdanje koje je projektirao znameniti talijanski arhitekt Pier Luigi Nervi svjedočilo je veličini pokreta kršćanskih radnika koji svojim zalaganjem pomažu projekte diljem svijeta.

O prijateljskim i partnerskim vezama ovoga društva i Napretka u kratkim je crtama potom progovorio i mons. Topić. "Čast je i velika radost biti danas ovdje sa svima vama i osobito s voljenim Svetim Ocem Franjom kojega i u BiH vole ne samo katolici, nego i pripadnici drugih vjera, što je potvrđeno prigodom njegova nezaboravnoga posjeta Sarajevu 6. lipnja 2015.", rekao je prof. Topić te velikom auditoriju predstavio Hrvatsko kulturno društvo Napredak od njegova osnutka 1902., preko komunističke zabrane 1949. pa do ponovnoga oživljavanja 1990. Napomenuo je da su među 16 000 đaka i studenata koje je ovo društvo pomoglo i dvojica Nobelovaca, a također da je i obnovljeni Napredak do danas podijelio oko 3 000 studentskih stipendija. Spominjući se prošlogodišnjega srebrenoga jubileja Društva, istaknuo je da je u tih 25 godina upriličeno više od 900 koncerata, 700 umjetničkih izložbi, izdano više od 700 knjiga, odnosno sveukupno organizirano više od 9 000 različitih manifestacija.

"Zahvaljujemo Svetom Ocu, za sve što čini za Crkvu, za svijet i za BiH, osobito u ovoj jubilarnoj godini milosrđa. Svima nam treba Božje milosrđe kao i ono ljudsko. Pozvani smo živjeti ovu jubilarnu godinu u svjetlu Isusova nauka: „Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš nebeski“, poručio je predsjednik Napretka.

Razdragano je zatim mnoštvo poklicima i pljeskom dočekalo Svetoga Oca koji je prošao dvoranom usput se rukujući s mnogima koji su bili prisutni.

Svoj je govor papa Franjo temeljio na tri ključne riječi: obrazovanje, dijeljenje i svjedočenje. Ukazujući da je danas nezaposlenošću i nezakonitošću ugroženo ljudsko dostojanstvo koje jamči posao, istaknuo je da posebno mlade treba odgajati za novi humanizam rada.

Nakon govora on se pozdravio s nazočnim predstavnicima MCL-a i Napretka pri čemu mu je prof. Topić uručio sliku Kraljice Katarine koju je uradio akademski slika Anto Mamuša.

Prema predviđenom programu hodočašća članovi HKD Napredak koji su odsjeli u hrvatskom gostinjcu Domus Croata imali su prigodu pobliže se upoznati s gradom Rimom, posjetiti znamenite crkve, vidjeti ostatke nekadašnjega velikog Carstva te uhvatiti dio ritma sadašnje metropole. Između ostaloga, svetu misu u nedjelju slavili su u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima gdje ih je dočekao i o Zavodu nekoliko riječi progovorio rektor mons. Jure Bogdan. Za većinu je to bio prvi susret s ovom najvažnijom hrvatskom ustanovom izvan Domovine.

Također, sudjelovali su na molitvi Anđeoskoga pozdrava nakon koje ih je papa Franjo na poseban način pozdravio.

U okviru Napretkova hodočašća, u Rimu su bili i svećenici Vrhbosanske nadbiskupije koji obilježavaju 40 godina misništva: mons. Topić, mons. Marko Cvitkušić, mons. Mato Janjić, vlč. Ivan Ravlić, fra Ćiro Lovrić i fra Pavo Vujica. (kta/kt)

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa