.

Danas je blagdan Presvetog Srca Isusova, patron župe u Pećinama

19 Lipanj 2020

Danas je blagdan Presvetog Srca Isusova. Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu istaknuto je obilježje suvremenog katoličanstva. Srce je postalo simbolom uzvišene Kristove ljubavi uglavnom u europskoj civilizaciji. Čak i u Bibliji srce se smatra više sjedištem znanja negoli ljubavi.

Blagdan Presvetog Srca Isusova slavi se u petak nakon blagdana Tijelova i stoga je lipanj mjesec Presvetog Srca Isusova.

Patron u novotravničkoj župi Pećine

Drevna župa u općini Novi Travnik danas slavi svoj patron, središnje misno slavlje održat će se u 11 sati.

Župa je udaljena 11 km jugozapadno od Novog Travnika i nalazi se na 950 m nadmorske visine u mjestu Gornje Pećine.

Prvi spomen Pećina, vjerovano Gornjih, u tursko doba vezan je za izvještaj biskupa Mate Delivića iz 1736.godine .U travničkoj župi Delivić je zbog njene veličine vršio službu na 4 mjesta: Gučoj Gori,Ilovači, Zaorašju i Pećinama.

"Četvrtu sam dužnost obavio prešavši veliko brdo u jednom mjestu zvanom Kaverne (Pećine) daleko tri sata prema jugu od Travnika gdje sam se zaustavio tri dana da olakšam dolazak katolika koji borave na tim strmim i ledenim brdima. Pošavši otale po mrazu i snijegu hodajući cjelu noć povratih se u samostan Fojnicu."

Pećine su se od travničke župe Dolac odijelile 1856. godine i postaju samostalnom župom. Tada je njima pripalo i tzv. Travničko Skoplje, sela tadašnje gornjovakufske župe: Skakavci, Zijamet i Djakovići. Na brizi je dijecezanskih svećenika (svjetovnih) kao i Rankovići i Potkraj, Turbe i sam grad Travnik.

Katolička crkva u Gornjim Pećinama sagrađena je 1886. godine i od tog vremena nije pretrpjela bitnije izmjene. Značajniji radovi su izvršeni 1971. godine kada je crkva proširena. Zvono na zvoniku je novije, jer je ono što su isusovci iz Travnika darovali Austrija je tijekom prvog svjetskog rata skinula i odnijela. Godine 1891. prenesene su drvene podne kocke u ovu crkvu iz Travnika, te žrtvenik i oltarna slika. Crkva je posvećena Srcu Isusovu. Uz crkvu se nalazi župski ured (osnovan 1856.) u kojem je 1942. godine jedno vrijeme bi smješten partizanski štab Desete dalmatinske brigade.

Crkva je u ratu je teško stradala od granata, srušena je zajedno s župnom kućom. Ova planinska župa koja je prije odvajanja župe Novi Travnik brojila 3.500 vjernika, a prije nedavnog rata imala je oko 2.500 vjernika.

Nakon završetka nedavnog rata počeli su se ljudi vraćati u svoja sela, tako da je optimističan broj od 210 povratnika u vremenu od 2000. do 2005. Bio znak nade za ovaj kraj. Ali u prvom redu ekonomske prilike a i stalna politička nestabilnost utjecali su da su obitelji s djecom ponovno odlazile u Republiku Hrvatsku ili u inozemstvo, tako da je broj ponovno počeo opadati.

 

O župi: izvor

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa