.

KŠC "PETAR BARBARIĆ" TRAVNIK: Objavljen pretisak "Travničke spomenice iz 1932. godine"

16 Studeni 2020

Katolički školski centar "Petar Barbarić" Travnik završio je pretisak "Travničke spomenice iz 1932. godine", tada objavljene povodom pedesete godišnjice Nadbiskupskog sjemeništa i Nadbiskupske velike gimnazije u Travniku.

"U tajništvu KŠC-a možete nabaviti primjerak, koji je obogaćen predgovorom Marije Marić, bibliotekarke u našem Centru i pogovorom gospođe Fatime Maslić, direktorice Zavičajnog muzeja Travnik. Zahvaljujemo se gospođi Snježani Köpruner i njezinoj obitelji na dobročinstvu koje je omogućilo pretisak važnog dokumenta, kao i Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta, gospođi Maslić te svima koji su podržali ovo djelo."- navode iz Centra.

U nastavku pročitajte ulomak iz predgovora:

„Ovo re-izdanje je za veliki dio čitatelja biti „prvo“ izdanje, jer mnogi, jednostavno, nisu znali za postojanje Spomenice. Sve do obnove Gimnazije, njezinog djelomičnog povrata vlasniku i uspostavljanju Katoličkog centra 1998. u teškim uvjetima, hladnim učionicama, Travnička spomenica i ogroman dio knjižnice bili su odbačeni u zapećke i podrume državnih institucija, a o slavnoj prošlosti, đacima, odgojiteljima, nije se govorilo ili su to činili tek rijetki.

Prilika je novim izdanjem podsjetiti na prošlost Travničke Gimnazije, ali i na povijesni put i nastanak i Katoličkog školskog centra koji je svojim djelovanjem restaurirao duh te prošlosti, vratio dimenziju duhovnog u temelje odgoja i obrazovanja, nastavljajući, u simboličkom smislu, širiti revnost isusovačkih odgojitelja i jednostavnost, odmjerenost i radišnost među svojim učenicima i djelatnicima.“

Priređivači Travničke spomenice su Katolički školski centar „Petar Barbarić“ Travnik (Željko Marić) i GS –Tvornica mašina Travnik (Snježana Köpruner).

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa