.

Nastavlja se “Travnik Talks” uz glazbenika i skladatelja Nikšu Bratoša

17 Travanj 2024

U srijedu, 24. travnja 2024. godine u 17:30 Travnik će biti domaćin trećem izdanju “Travnik Talks” – serije inspirativnih razgovora s uspješnim sugrađanima. Nakon Adnana Hadžića i dr. Adnana Šatrovića poseban gost ovog događaja bit će Nikša Bratoš, poznati skladatelj i glazbenik.

Ova serija razgovora ima cilj predstaviti lokalne junake koji su svoje karijere gradili na tragu uspjeha upravo u rodnom Travniku. Primarni cilj Travnik Talks-a je da djeluje motivirajuće na mlade, zbog kojih se i ovakvi razgovori.

Travnik Talks organizira Općina Travnik i Povjerenstvo za mlade i ravnopravnost spolova, uz partnerstvo JU Centar za kulturu Općine Travnik.

Nikša Bratoš

Nikša Bratoš rođen je 1959. godine u Travniku, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. U glazbenoj školi svira violinu i klarinet. Tijekom školovanja aktivno svira u gradskom kamernom orkestru i gradskom puhačkom orkestru. 1978. upisuje elektrotehnički fakultet u Sarajevu, gdje je i diplomirao 1983.

Premda se glazbenom produkcijom bavi od 1980. godine, radio je kao računalni inžinjer u “Energoinvestu” do 1985. godine, kad se definitivno opredjeljuje za glazbu i počinje raditi kao studijski glazbenik, aranžer i glazbeni producent.
1989. godine seli u Zagreb gdje i danas živi.

U razdoblju do 1989. godine aktivno se bavi glazbom u kulturno-umjetničkim društvima i rock sastavima od kojih su poznatiji Cod, Valentino i Crvena Jabuka.

Sudjelovao je kao glazbenik, skladatelj, aranžer ili glazbeni producent na preko dvije stotine diskografskih izdanja.

Izvođači s kojima je radio su: Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Maksim Mrvica, “The Bond”, Zagrebački solisti, Zlatan Stipišić Gibonni, Zdravko Čolić, Đorđe Balašević, Toše Proeski, Damir Urban, Kemal Monteno, Petar Grašo, Tereza Kesovija, Severina, Massimo Savić, Jura Stublić, Goran Karan, Boris Novković, Miroslav Škoro, Marko Perković Thompson, Tony Cetinski, Maya Sar, te grupe Valentino, Crvena Jabuka, Parni valjak, Majke, Plavi orkestar, Silente, Pađen bend, Teška industrija i mnogi drugi.

Kao glazbenik, aranžer i glazbeni producent radio je glazbu za filmove, zatim niz skladbi za dobrotvorne svrhe, glazbu za kazališne predstave, glazbene špice za Hrvatski Radio i HTV. Kao glazbeni producent potpisuje i prvi hrvatski DVD (Gibonni – “Milennium koncert”), a potom još brojna live DVD izdanja.

U želji da se podigne razina kvalitete produkcije živih nastupa glazbenika na Hrvatskoj televiziji 2004. godine formira orkestar i produkcijski tim s kojim radi brojne emisije ("Studio 10", "Ples sa zvijezdama", "Zvijezde pjevaju", "Evergreen", "Volim Hrvatsku", "The Voice", "A-strana") te brojne festivale (Split, Zagrebfest, Pjesma Mediterana).

Radio je kao glavni glazbeni producent završne priredbe dodjele hrvatske glazbene nagrade "Porin" u periodu 1998. - 2002. te 2008.-2018. godine, te kao glazbeni producent mnogih humanitarnih akcija (“Dajmo da čuju”, “A bebe”, “Vukovar”, "Hrvatska pomaže" itd...).

Višestruki je dobitnik glazbene nagrade "Porin", nagrađivan u kategorijama aranžmana, produkcije zabavne, pop i klasične glazbe, tonskih snimaka i kategoriji albuma godine.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Od 2002. godine je član Glavnog odbora HGU.

Od 2006. godine je član Predsjedništva HGU, a od 2010. - 2014. bio je predsjednik Glavnog odbora HGU.

Od 2008. godine predaje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, na katedri za oblikovanje zvuka, a od 2014. godine predaje i na MPA.

Od 2015. godine je stalni član pratećeg benda Zlatana Stipišića Gibonnija.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa