.

U Travniku otvoren pogon za tekstilno inženjerstvo

22 Siječanj 2016

Prvi međunarodni simpozij tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku okupio je predstavnike obrazovanja, gospodarstva, industrije, društvene i modne elite, kako bi na jednom mjestu svi zajedno bili inicijatori novog tekstilnog i modnog kulta koji će promvisati nove ideje.

Cilj simpozija pod nazivom "TImod 2016." je napraviti spoj teorijskih i praktičnih znanja koja će biti dopunjena kroz Stručni certificirani seminar na kojem su predavači eminentna imena iz svijeta tekstilnog inženjerstva. Simpozij obuhvaća  nekoliko aktivnosti, a najvažnija je otvaranje tekstilnog pogona u kojem će raditi 50 radnika.

Novootvoreni tekstilni pogon će u okviru Fakulteta za tehničke studije i studijskog programa Tekstilno inženjerstvo i dizajn, biti prvi i jedini stručno-obrazovni centar u BiH za školovanje visokoobrazovnih kadrova za potrebe tekstilne i modne industrije sa obukom i testiranjem u praksi.

Prema riječima Nihada Selimovića, predsjednika UO Univerziteta u Travniku, otvaranje ovog pogona je prvi korak ka tome da Travnik ponovo postane centar tekstilne industrije u BiH. Najavio je i  suradnju sa brojnim partnerima iz cijele BiH, ali i regiona.

Profesorica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu Stana Kovačević, ističe da je otvaranje ovakvog jednog pogona na kojem će studenti imati mogućnost da kroz praksu stiću znanja i iskustva odličan temelj za njihovu budućnost.

U okviru simpozija organiziran je i certificirani seminar na kojem će eminenti stručnjaci iz oblasti tekstila i dizajna koji dolaze iz Hrvatske i Srbije u dvodnevnom druženju sa profesorima, studentima i predstavnicima firmi, moći da razmijenjuju određena iskustva bitna za ovu oblast.  Pored Certificiranog seminara, simpozij je predvidio okrugli sto, promociju firmi preko TImod štandova i modnu reviju.

/tnt.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa