.

Novotravnički srednjoškolci pobjednici županijskog natjecanja u Karl Popper debati na Sveučilištu „VITEZ“

11 Prosinac 2016

„Danas je sve manje natjecanja u kojima mladi ljudi mogu razvijati svoj natjecateljski duh. Školovanje je formalni dio, a ovakva natjecanja predstavljaju posebnu vrijednost i daju smisao onome što će vas sutra činiti prepoznatljivima. Važno je natjecati se. Lijepo je pobjeđivati, ali treba znati i izgubiti.  Također, važno je znati i slušati. Upravo  promovirajući  vrijednosti koje će vas sutra, kada budete zreli ljudi, činiti prepoznatljivima, Sveučilište „VITEZ“  pokazuje svoju društvenu odgovornost  prema zajednici u kojoj djeluje“, poručio je izvršni direktor Sveučilišta/Univerziteta „VITEZ“ Zdenko Vukić  uoči natjecanja srednjoškolaca u Karl Popper debati, organiziranoj na Sveučilištu „VITEZ“ u Travniku, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Srednjoškolcima i njihovim mentorima uspješno natjecanje poželio i pomoćnik ministrice obrazovanja KSB, Zoran  Matošević, ističući kako su  kroz nastavni program učenici upoznati s ljudskim pravima i slobodama te kako  upravo sudjelovanjem u ovakvim debatama popravljaju i  nastavni proces ali i poboljšavaju kvalitetu stečenih znanja iz te oblasti.

O poštivanju ljudskih prava u BiH-trenutnom stanju i izazovima- govorila je ombudsmen za ljudska prava u BiH Nives Jukić, a  zatim se obratila i direktorica Centra za kulturu dijaloga  u BiH, Sanja Vlaisavljević,  govoreći o značaju i ulozi Centra za kulturu dijaloga na razvoj debate i kritičkog promišljanja mladih u BiH.

Učenici SŠ „Novi Travnik“ Vanja Erak, Dražen Abaz i Marko Vidović pobjednici su županijskog natjecanja srednjoškolaca u Karl Popper debati održanoj na Sveučilištu/Univerzitetu „VITEZ“ u Travniku.

Teme debate bile su „Poštivanje ljudskih prava“ i „Potiče li Ustav BiH na diskriminaciju“.

Najboljim debatantom proglašen je Vanja Erak, a za sjajan uspjeh pobjednička ekipa nagrađena je vrijednim nagradama. Za ovu je pobjedu, osim iskazanog umijeća debatiranja, posebno zaslužna i njihova mentorica, profesorica Ankica Jurišić.

Na drugom je mjestu SŠ „Travnik“ Nova Bila, treći su učenici SŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Kiseljaka, na četvrtom mjestu je Opća gimnazija iz Bugojna, a peti su učenici Srednje ekonomske škole iz Travnika.

Sutkinje debatnog natjecanja bile su Amila Milavica, Nadina Balagić i Anesa Vilić (Centar za kulturu dijaloga u BiH).

Podsjetimo, županijsko natjecanje srednjoškolaca u Karl Popper debati  održano je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Organizator natjecanja bio je Fakultet pravnih nauka Sveučilišta „VITEZ“, a suorganizatori Ministarstvo obrazovanja KSB, Institucija ombudsmena  za ljudska prava u BiH i Centar za kulturu dijaloga u BiH.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa