.

Predstavljen drugi svezak Hrvatske enciklopedije BiH

16 Prosinac 2015

Predstavljanje drugog sveska Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, upriličeno je u srijedu navečer u Mostaru.

 


Ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta Ivan Anđelić istaknuo je kako je Hrvatska enciklopedija ustvari opća enciklopedija BiH i ona obuhvaća osobe koje su dale doprinos u kulturi, znanosti, umjetnosti i sportu, institucije, događaje i prostore.


- Hrvatska je zato što nismo imali suglasje s druga dva naroda da napravimo opću enciklopediju u BiH. Reći ću da sve što smo mi u ova dva sveska dali ulažemo u opću enciklopediju kad se dogovore sva tri ova naroda. Nadam se da će jednog dana doći to vrijeme, kazao je Anđelić u izjavi za novinare.


Na enciklopediji je, kako je kazao, radilo 182 znanstvenika većinom iz BiH, a ona sadrži 712 stranica te 802 fotografije i 38 specijalno rađenih zemljopisnih i povijesnih karata.


- Mi smo se odlučili da sami napravimo ovo djelo zbog toga što bi htjeli da sami sebi objasnimo i BiH i Hrvate specijalno jer integralno nitko nije o njima puno pisao, a u isto vrijeme da cijelom svijetu kažemo da smo mi državotvoran i konstitutivan narod u BiH, koji želimo samo biti ravnopravni kao što nas spada, iako to do sada nije sve ostvareno, istaknuo je Anđelić.


Po riječima glavnog urednika Jakova Pehara, predstavljanje drugog sveska Hrvatske enciklopedije je veliki kulturološki projekt Hrvata u BiH.


- To je jedan faktografski pristup o suvremenoj leksikografskoj tehnologiji, jedan moderan pristup enciklopediji koja se radi po prvi puta u povijesti Hrvata od kad postoje, kazao je Pehar.


Naglasio je kako je prvi svezak predstavljen javnosti prije šest godina te da će ukupno biti četiri sveska i eventualno dodatak ako se ukaže potreba./vecernji.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa