.

Otkriven najbliži planet koji je potencijalno nastanjiv!?

18 Prosinac 2015

Australski znanstvenici pronašli su Zemlji dosad najbliži potencijalno nastanjivi planet.

 


Planet imena Wolf 1061c kruži oko zvijezde koja je od Zemlje udaljena 14 svjetlosnih godina - trećinu bliže od do sada najbližeg potencijalno nastanjivog planeta koji je otkriven 2013. godine.


Astronomi su planet opisali kao "objekt koji nam jenevjerojatno blizu" unatoč tome što je udaljen 80 trilijuna milja i što je premalen da bi se sa Zemlje vidio golim okom.


"Fascinantno je pogledati prema svemiru i pomisliti da bi zvijezda tako blizu nas - gotovo kao susjed - mogla pored sebe imati nastanjiv planet", izjavio je Duncan Wright sa Sveučilišta u New South Walesu u Australiji za ABC News u četvrtak.


Wolf 1061c ima četiri puta veću masu od Zemljine i jedan je od triju koji kruže oko zvijezde Wolf 1061, male crvene patuljaste zvijezde koju je otkrio njemački astronom Max Wolf početkom 20. stoljeća. Za sva tri planeta se vjeruje da su stjenovita, s tim da se samo za srednji vjeruje da bi mogao održavati život. "Srednji planet, Wolf 1061c, kruži u takozvanoj 'Zoni zlatokose" - nastanjivoj zoni koja bi mogla omogućiti postojanje tekuće vode i života', rekao je Wright. "Otkriće je posebno uzbudljivo zato što je zvijezda iznimno mirna", dodao je.


Astronomi vjeruju da planet ispunjava sve potrebne uvjete da bi ga se moglo smatrati nastanjivim, no kažu da će doznati još više o njemu kada ga njegova orbita dovede nešto bliže Zemlji. 

Za oko 20 poznatih planeta se vjeruje da je moguć život, ali većina su stotine ili tisuće svjetlosnih godina daleko, pa ih je teško proučavati.

Ovo otkriće se temelji na zapažanjima prikupljenih od strane teleskopa Europske južne zvjezdarnice smještenog u La Silli u Čileu i uključuje analize podataka više od jednog desetljeća. /telegraph.co.uk/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa