.

Znanstvenica iz Travnika predstavljala BiH u Šangaju

22 Siječanj 2019

Diplomirana inženjerka geodezije Randa Natraš, mlada Travničanka, jedina je znanstvenica u oblasti satelitske geodezije koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj radionici u Šangaju, kao i na mnogim drugim znanstvenim događajima širom svijeta.

Njen znanstveni rad se bazira na razvoju prvog regionalnog korektivnog modela visoke rezolucije i preciznosti za satelitsko pozicioniranje za područje Bosne i Hercegovine. Model je razvijen da minimizira utjecaj Zemljine gornje atmosfere na prostiranje satelitskog signala, koji predstavlja najveći izvor grešaka u satelitskom pozicioniranju i navigaciji.

Znanstveni projekt je podržan istraživačkim grantom Austrijske agencije za međunarodnu mobilnost i suradnju u području obrazovanja, znanosti i istraživanja (OeAD) i proveden je na Tehničkom Univerzitetu u Beču u razdoblju od 9 mjeseci.

Rezultati projekta su prezentirani na svjetskim znanstvenim događajima kao što su Generalna skupština Europske unije geo-znanosti u Beču, Samit o svemirskoj geodeziji u Berlinu, Međunarodna radionica u Astronomskoj opservatoriji u Šangaju, dok je prvo znanstveno istraživanje više atmosfere iznad područja BiH koristeći opažanja navigacionih satelitskih sistema, rađeno u sklopu Randinog magistarskog rada, predstavljeno na Znanstvenom simpozijumu u Japanu.

Također za dodatnu edukaciju Randa je pohađala školu „Svemirsko vrijeme i Globalni navigacioni satelitski sistemi“ Međunarodne inicijative za svemirsko vrijeme, gdje su predavači bili eminentni svjetski stručnjaci iz NASA, Boston koledža, Međunarodnog centra za teorijsku fiziku, Univerziteta Sorbonne i dr.

Ova znanstvenica, Travničanka, magistrirala je na Univerzitetu u Sarajevu s priznanjem „Povelja Univerziteta“ kao najbolja studentica prvog i drugog ciklusa studija na Građevinskom fakultetu. U globalnom priznanju američkog geoprostornog magazina xyHt pohvaljena je kao izvanredna geoprostorna stručnjakinja ispod 40 godina starosti.

Sljedeći znanstveni planovi su bazirani na proširenju korektivnog modela na područje Zapadnog Balkana, koje je podržano istraživačkim grantom Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) u 2019. godini.

/tntportal.ba/

     

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa