.

Srce u zadnji čas: Novotravničanin Ivan Vidak dobio novu šansu za život

24 Travanj 2019

Nevjerojatno čudo, sreća i odlična koordinacija stručnjaka u Hrvatskoj spasili su život Ivanu Vidaku (26) iz Novog Travnika koji je u ponedjeljak u 9 sati u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu priključen na mehaničku potporu ECMO uređajem jer je njegovo srce počelo otkazivati.

Već istog dana u 12:30 sati završila je tansplantacija kojom je dobio novo srce pristiglo iz Berlina. Da se nije tako nevjerojatno brzo pojavilo novo srce, pacijent ne bi preživio duže od 48 sati.

Novi organ za Ivana prevezao je Vladin zrakoplov u noći na ponedjeljak, a policija je na molbu Ministarstva zdravstva pratila tim do bolnice. Čim je stigla vijest da se pojavilo srce, u zrakoplov je uskočio eksplantacijski tim iz KB Dubrava: doc. dr. Robert Blaženković, dr. Josip Varvodić, perfuzionist Natalija Janičar i instrumentarka Marina Tomić.

U međuvremenu je u Dubravi čekao spreman transplantacijski tim na čelu s prim. dr. Danielom Unićem. Ivan je bolovao od urođene kardiomiopatije (oštećenje i slabljenje srčanog mišića), te je kako je kazao prim. dr. Unić, prije pet dana stavljen na međunarodnu transplantacijsku listu kao hitan slučaj.

Jednom kad je pacijent stavljen na listu Eurotransplanta, naše je da čekamo poziv. Tek kad taj poziv stigne i mi prihvatimo srce, obavještavamo Ministarstvo zdravstva, koje obavlja tehničke pripreme poput prijevoza ili kontakta s lokalnim koordinatorima. U ovom slučaju poziv je stigao doista u posljednji tren. Sjećam se nekoliko sličnih slučajeva, no kod tih pacijenata najprije smo postavljali potporu zbog pogoršanja stanja pa bismo tek onda bili stavljeni na hitnu listu. Ovaj pacijent je i bez potpore bio na hitnoj listi, ali je pogoršanje stanja na kraju uvjetovalo da ga priključimo na ECMO uređaj, kaže prim. dr. Unić, koji je sa svojim timom obavio transplantaciju.

Dr. Mirela Bušić, koordinatorica za transplantacije u Ministarstvu zdravstva kaže da je pacijent na srce čekao od 11. travnja, a 18. travnja, zbog teškog kliničkog stanja stavljen na listu Eurotransplanta pod statusom “visoko urgentan”.

Dežurni koordinator ministarstva zdravstva dobio je poziv iz KB-a Dubrava da se srce pojavilo u donorskoj bolnici Charite u Berlinu te je u 00:34 sata u noći na ponedjeljak pokrenuo postupak organizacije hitnog avionskog prijevoza prema standardnoj proceduri.

Kako je potvrdio za Drukčiji radio Mladen Vidak, Ivanov otac, sve je prošlo u najboljem redu i Ivan se uspješno oporavlja.

/drukciji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa