.

Suradnja Sveučilišta u Mostaru i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽSB podiže se na još veću razinu

14 Svibanj 2019

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić susreo se s Bojanom Domićem, ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Središnja Bosna.

Uz rektora Tomića sastanku su prisustvovali prorektor za međusveučilišnu suradnju prof. dr. Vlado Majstorović i dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru, prof. dr. Ivica Musić. Tema sastanka je bila suradnja Sveučilišta s županijskim Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa koja se temelji na javnom interesu Sveučilišta u Mostaru za cijelo područje Bosne i Hercegovine za visoko obrazovanje na hrvatskom jeziku.

Naglašeno je da će se suradnja odvijati u dva smjera. Jedan je organiziranje dislocirane nastave i izgradnja obrazovne infrastrukture za deficitarna akademska i stručna zvanja na području Središnje Bosne. Drugi smjer je obrazovanje odgojitelja/učitelja/nastavnika/profesora i stručnih suradnika, na Sveučilištu u Mostaru, za predškolske ustanove, osnovne i srednje škole na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini ( integrirani studij 5+0).

Predstavnici Sveučilišta i Ministarstva na sastanku su donijeli i četiri ključna prijedloga u svrhu ostvarivanja navedenih ciljeva. Prvi prijedlog se odnosi na provedbu ankete među učenicima srednjih škola o zanimanju za upis na studijske smjerove koje nude sastavnice Sveučilišta u Mostaru. Drugi prijedlog se odnosi na organiziranje dislocirane nastave u Središnjoj Bosni za sljedeće studijske smjerove predškolski odgoj i obrazovanje, pravo, ekonomija i trgovina, jezici, povijest i drugi smjerovi iz društveno-humanističkog područja, zdravstveni studiji te strojarstvo, elektrotehnika, računarstvo i informatika.

Treći prijedlog za cilj ima uspostavu zajedničkog „Ureda dislociranog središta“ koji bi organizirao nastavu, koordinirao upise, vodio matičnu evidenciju i dokumentaciju te rješavao studentske zahtjeve. Posljednji prijedlog vezan je za stvaranje prosudbe potrebnih financijskih sredstava za ostvarivanje zajedničkih ciljeva Sveučilišta i Ministarstva.

     

 

/sum.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa