.

Travnik: Pravovremeno djelovanje ključ prevencije depresije kod mladih

08 Studeni 2019

Okruženje u kojem djeca i mladi odrastaju, a koje uključuje obitelj, školu, prijatelje i zajednicu u kojoj žive, ključ je prepoznavanja simptoma anksioznosti, depresivnog raspoloženja i depresije, kao i prevencije pojave depresije i njenih posljedica, zaključak je jučerašnjeg interaktivnog predavanja na temu depresije i anksioznosti kod djece i mladih, koje je Centar za edukaciju Travnik organizirao za roditelje.

Predavanje je vodila mr. Lejla Zukan, profesorica filozofije i sociologije, certificirana savjetnica za mentalno zdravlje i radno okupacioni terapeut sa dugogodišnjim radnim iskustvom u Centru za mentalno zdravlje Travnik, te članica ekspertne grupe i koautorica za izradu strategije i politike mentalnog zdravlja u FBiH.

Profesorica je govorila o najčešćim uzrocima pojave depresivnog raspoloženja kod mladih, znakovima po kojima ga možemo prepoznati, kao i tipovima ponašanja mladih koja su vezana za ovo stanje. Kako se uz depresivno raspoloženje kod mladih najčešće javlja i anksioznost, roditelji su imali priliku upoznati se sa vrstama i simptomima anksioznosti.
Kao profesorica Sociologije, Filozofije i Logike u Mješovitoj srednjoj školi „Travnik“, profesorica Zukan je podijelila i svoja iskustva svakodnevnog rada sa mladima kroz nastavu i znakova depresivnog raspoloženja koje je ona kao predavač primijetila.

Ulogu i odgovornost u prevenciji pojave depresije i anksioznosti kod djece i mladih dijele obitelj, škola i društvena zajednica, a u dijelu predavanja koje se ticalo ove teme, profesorica Zukan je istaknula Centar za edukaciju mladih kao vrlo značajan resurs za razvoj osobnih i socijalnih vještina djece i mladih, koji Travnik ima i čije programe treba koristiti, jer omogućavaju mladima da kvalitetno ispune svoje slobodno vrijeme.
Koliko je ovo predavanje bilo od koristi prisutnima, govori i činjenica da su neki od njih bili ohrabreni da podijele svoja osobna iskustva sa ovim problemima i ispričaju kako su se nosili s njima, ističući da je prvi korak podizanje svijesti zajednice i otvoren razgovor na ovu temu, bez tabua i suzdržavanja, što je ovo predavanje i bilo.

Centar za edukaciju mladih, pored direktnog rada sa mladima, kontinuirano organizira edukativne radionice, predavanja i druge događaje namijenjene roditeljima, prosvjetnim radnicima i svim onima koji su u svakodnevnom kontaktu sa mladima, a od kojih zavisi njihov razvoj u zdrave, savjesne, odgovorne i aktivne ličnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa