.

SUM TV – novi obrazovni medij

25 Ožujak 2020

Uprava Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. Zoranom Tomićem donijela je odluku za snažni i ubrzani razvoj Sveučilišne televizije (SUM TV) što će u konačnici podići razinu produkcije programa na veću razinu.

Određen je i programski smjer ove televizije koja će se prvenstveno usmjeriti na proizvodnju obrazovnog programa, ispunjavajući tako zanemarenu zadaću televizije koja glasi obrazovanje, pored informiranja i zabavljanja publike.

S ciljem ispunjavanja nove misije Sveučilišne televizije užurbano se radi na izgradnji dva nova, u potpunosti opremljena televizijska studija, proširenju i prilagodbi prostornih kapaciteta te prilagodbi mrežne infrastrukture. U tijeku je nabavka profesionalne opreme za proizvodnju programa, naručeno je 11 novih kamera s pratećom opremom, računala za montažu, teleprompteri, mikrofoni i druga tehnička produkcijska pomagala. Planirana su i kadrovska pojačanja tako da će cijeli sustav SUM TV-a biti u punom pogonu.

Rektor SUM-a prof. dr. Zoran Tomić ističe kako trenutno, ali i buduće stanje u svim segmentima društva traži nove načine razmišljanja. „U vrijeme krize potreba za komunikacijama je veća, i mi moramo biti spremni odgovoriti tome. Pred nama svima veliki su izazovi i poteškoće u životu i radu. Sa Sveučilišnom TV nastojimo omogućiti nesmetanu provedbu nastave za širi obrazovni sustav i napraviti jednu obrazovnu platformu koja će biti na usluzi svima. Proizvodnjom sadržaja za učenje na daljinu doprinijet ćemo transferu znanja, što je važan obrazovni segment.“

Televizija Sveučilišta u Mostaru jedan je u nizu odgovora SUM-a na ublažavanje stanja uzrokovanog pandemijom korona virusa. Trenutno se u sklopu produkcijskih kapaciteta snima i emitira kompletna nastava za niže razrede osnovnih škola (od 1. do 5. razreda). U narednom razdoblju proizvodit će se i video nastava za potrebe visokog obrazovanja što će zasigurno Sveučilište u Mostaru pozicionirati kao vodeće kada se radi o organizaciji učenja na daljinu. Uz proizvodnju programa, SUM TV nudit će i medijske treninge za pojedince i poslovne subjekte.

Voditelj Sveučilišne televizije dr. sc. Franjo Takač naglašava kako će SUM TV biti na visokoj programskoj razini i spreman odgovoriti svim zahtjevima proizvodnje modernog televizijskog programa. „Kroz dva nova studija, kompletnu novu opremu i kadrovska pojačanja ponudit ćemo jedno osvježenje na medijskoj sceni. Naš program bit će dostupan na mrežnim stranicama Sveučilišta, ali i na raspolaganju televizijskim kućama. Obrazovna komponenta televizije je nažalost zapostavljena, iako je jako važna jer televizija, odnosno video mediji, i dalje slove kao najutjecajniji mediji. Stoga će ova obrazovna uloga SUM TV-a zasigurno doprinijeti očuvanju temeljnih televizijskih zadaća koje glase – obrazovati, informirati i zabaviti!“

Jučer emitirane prve emisije SUM TV škole

Prve emisije SUM TV škole, nastave na daljinu, za 1. i 4. razred osnovne škole uspješno su emitirane putem zemaljskog kanala RTV Herceg Bosne kao i putem Home TV-a te na putem linka skole.sum.ba/sumtv.

Televizijske emisije za 2. i 5. razred osnovne škole planirane su sutra, 25. ožujka, s početkom u 10.00 sati. Nastava na daljinu od 6. do 9. razreda također kreće sutra od 10.00 sati na platformi skole.sum.ba.

Kroz ovaj tjedan svi oblici nastave su u testnoj fazi, uz maksimalni trud svih angažiranih na projektu, kako bi nastava krenula u punom kapacitetu i kako bi se kreirao zajednički raspored za učenike osnovnih škola.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa