.

OŠ "Nova Bila" svojim učenicima stavila na raspolaganje informatičku opremu

28 Ožujak 2020

Redovna nastava u Kantonu Središnja Bosna obustavljena je 13. ožujka 2020. godine te se pristupilo online nastavi sukladno napucima iz nadležnog Ministarstva. Jedna od prvih škola koje je više nego uspješno organizira ovaj oblik nastave je i Osnovna škola "Nova Bila".

U našoj školi nastavni proces niti jednoga trenutka nije prekinut. Postupajući po Instrukcijama Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih i športa KSB, odmah nakon obavijesti da se redoviti nastavni proces obustavlja, imali smo sastanke svih stručnih aktiva koji su donijeli jasne zaključke o načinima na koji će se realizirati online nastava. O svim zaključcima odmah smo obavijestili roditelje putem školske web stranice i Facebook stranice škole. Već drugi dan imali smo posebno izrađenu web stranicu koja se koristila isključivo za online nastavu. Nakon nekoliko dana uvidjeli smo gdje imamo prostora za poboljšanja. Održani su sastanci s nastavnicima koji imaju najviše informacija o tome koje su to aplikacije najpogodnije za realizaciju ovakve vrste nastave i utvrdili konačne smjernice. Moram priznati da veliki broj nastavnika nije bio educiran za ovakav oblik nastave, ali su pokazali iznimnu spremnost da se educiraju u tom području, odnosno primijene aplikacije koje pružaju najbolje mogućnosti. Također bih istaknuo veliku kolegijalnost među nastavnicima i stručnim suradnicima kojisu u svakom trenutku spremni pomoći jedni drugimau realizaciji online nastave. Kao rukovoditelja škole, u ovim teškim trenutcima u kojima se našao cijeli svijet, to me posebno veseli, govori ravnatelj OŠ Nova Bila, Josip Popović.


Zadovoljni načinom realizacije nastave

Doista mogu reći da sam veoma zadovoljan načinom na koji se realizira online nastava. Učenici od prvog do petog razreda u ovom trenutku nastavu imaju preko Viber grupa. Razlog tome je što djeca toga uzrasta uglavnom nisu dovoljno informatički pismena. Primjena kompiciranijih aplikacija sigurno bi zahtjevala još veću angažiranost roditelja. Osim toga, nastavnici i roditelji trenutno nemaju primjedbi na ovakav način realizacije nastave. Od 23. ožujka svi nastavnici predmetne nastave koriste aplikaciju Google Classroom i nastava se održava po točno utvrđenom rasporedu koji je putem školske web stranice javno dostupan. Svakodnevno se komunicira s raditeljima i nastavnicima te činimo sve da se nastava realizira na najbolji mogući način. Moramo paziti da učenici ne budu preopterećeni sadržajima. Stručni suradnici zajedno sa mnom prate realizaciju nastave na daljinu, a učenici i roditelji mogu se obratiti za pomoć pedagoginje-psihologinje i logopeda. Ovakav oblik nastave ne može adekvatno zamijeniti rad u učionici. Međutim, svi učenici i roditelji moraju biti svjesni da je sudjelovanje u nastavnom procesu na daljinu veoma važno i obvezno, dodao je.


Imaju li svi učenici potrebnu informatičku opremu za praćenje online nastave?

Kao što sam već spomenuo, svakodnevno se komunicira s nastavnicima i roditeljima. Nastavnici svakoga petka na mail škole dostavljaju informacije i o tome koji učenici ne sudjeluju u nastavi. Utvrdili smo da jedan broj naših učenika ne sudjeluje u nastavi iz razloga što nemaju adekvatnu informatičku opremu. Kako smo proteklih godina, osim infrastrukturnih projekata, intenzivno radili i na uvođenju tehnoloških inovacija u našoj školi, raspolažemo s određenom količinom informatičke opreme. Odlučili smo da, sukladno mogućnostima, dio opreme privremeno damo na korištenje učenicima koji nemaju adekvatnu informatičku opremu. Ovih dana isporučili smo ukupno pet računala i to obiteljima u kojima ima više djece koja idu u školu. Jedna osoba na korištenje je dala svoj laptop, na čemu se posebno zahvaljujemo. Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da slijede ovakav primjer i barem privremeno, daju na korištenje laptope, računala ili „pametne telefone“ učenicima kojima je to potrebno, dodaje ravnatelj Popović.


Odabrali smo najbolje što smo u ovom trenutku imali na raspolaganju. Sva računala su testirana i imaju sve potrebne programe za praćenje online nastave. Računala su u potpunosti zaštićena, odnosno onemogućeno je instaliranje bilo kakvih programa ili igrica te je mogućnost korištenja u ostale svrhe svedena na minimum, rekao je Mario Debeljak, nastavnik informatike u OŠ Nova Bila.

Veoma je mali broj učenika koji nemaju informatičku opremu. Dok nije na snazi bila zabrana kretanja, učenici i roditelji imali su mogućnost svaki dan dolaziti u školu i preuzimati materijale u printanoj verziji od dežurnih nastavnika. S obzirom na važeća ograničenja kretanja, nastavni sadržaji dostavljaju se na kućne adrese ili ih roditelji preuzimaju u školi.

Zahvaljujem se svim učenicima, roditeljima, nastavnicima i stručnim suradnicima na strpljenju i spremnosti da daju svoj maksimalni doprinos za što bolje funkcioniranje online nastave. Ali ono što je najvažnije, dragi učenici, molim vas da se pridržavate važećih ograničenja kretanja i preporuka nadležnih institucija. Da svaki trenutak u svojim obiteljima provedete na najbolji mogući način, bez straha, uz glazbu, ples, društvene igre… Nadam se da ćemo što prije početi s redovitom nastavom u školi, zaključio je ravnatelj Popović.

 

/novabila.info/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa