.

Travnik: Panel diskusija "Značaj predškolskog odgoja i obrazovanja u savremenom društvu"

22 Ožujak 2022

Kao i prethodnih, i ove godine Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje Obdanište Travnik uključila se u obilježavanje Dana općine Travnik sa više aktivnosti.

U prostorijama Obdaništa Travnik danas je održana panel diskusija pod nazivom "Značaj predškolskog odgoja i obrazovanja u savremenom društvu".

U duhu nedavno objavljenih rezultata PISA testova za Bosnu i Hercegovinu, direktor Obdaništa Travnik Jasmin Hrnjić je naglasio važnost i značaj predškolskog odgoja i obrazovanja posebno u današnjem savremenom društvu.

"Kao nositelji temelja odgoja i obrazovanja u našem gradu želimo podići svijest o važnosti ranog odgoja i obrazovanja kao i ukazati na mjesto predškolskog odgoja i obrazovanja u društvu', istaknuo je Hrnjić.

U današnjoj panel diskusiji učestvovali su svi aktivni sudionici predškolskog obrazovanja, a to su odgajatelji i direktori javnih i privatnih predškolskih ustanova, univerzitetski profesori, pedagozi i psiholozi, predstavnici Općine Travnik i Ministarstva obrazovanja, te roditelji-korisnici usluga predškolskih ustanova.

Učešće u Panel diskusiji uzeli su sljedeći panelisti:

1. Mr. sci. Ivica Augustinović, stručni saradnik u MONKS SBK/KSB
2. Dr. sci. Zehrina Selimović, Edukacijski fakultet Travnik
3. Danijel Blažević, mag. pedagogije, predsjednik UO JU obdanište Travnik
4. Mr. sci. Adela Dobrić, odgajatelj, JU obdanište Travnik
5. Fatima Skaka, prof. razredne nastave, OŠ Travnik
6. Ibrahim Kadrić, pedagog, OŠ Travnik
7. Semin Konjalić, prof., Općina Travnik
8. Sanja Ledić, prof. - predstavnik korisnika usluga JU obdanište Travnik

Svoje učešće u Panelu uzeli su svi odgajatelji, pripravnici i zdravstveni radnici iz JU obdanište Travnik, kao i zainteresirani roditelji. Panel je protekao u lijepoj interaktivnoj diskusiji panelista i prisutne publike.

O temi je diskutirano iz kuta roditelja, odgajatelja i rukovoditelja Javne predškolske ustanove, Osnivača, uposlenika iz Osnovnog obrazovanja, kao i iz ugla Ministarstva obrazovanja, kao donosioca Zakonskih i podzakonskih akata koji reguliraju ovu oblast.

Doneseni su određeni zaključci o potrebi i značaju uključivanja većeg procenta djece u cjelodnevni program predškolskog odgoja i obrazovanja kao temelja za razvoj funkcionalnog i ekonomski produktivnog društva, kao i povezanosti obuhvata predškolskim odgojem i obrazovanjem sa kasnijim uspjehom u obrazovanju.

Otvorena su i brojna pitanja o unaprjeđenju predškolstva na lokalnom nivou i razvoju prema perifernim područjima općine Travnik.

Zaključci panela biće dostavljeni svim stranama koje učestvuju u organizaciji, kontroli i financiranju javnih predškolskih ustanova, navode iz JU obdanište Travnik.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa