.

Škola počela i za 1900 prvašića, 100 ih je više nego u odnosu na prošlu godinu

05 Rujan 2022

U 80 škola, 54 osnovne i 26 srednjih u 12 općina Srednjobosanke županije u ponedjeljak je počela nova školska godina, a u školske klupe sjelo je ukupno 26 tisuća tisuća učenika. Nastavu će se odvijati prema dva nastavna plana i programa, hrvatskom i bosanskom.

Osnovne škole u školskoj 2022/2023. pohađat će 18 tisuća učenika, dok je njih osam tisuća upisano u srednje škole. Potvrdio nam je to Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta u Vladi SBŽ. U školske klupe u ovoj županiji prvi put je sjelo i 1900 prvašića. “Prvašića ove godine imamo stotinjak više u odnosu na prošlu školsku godinu što svakako ohrabruje uspkos činjenici da ni ovu županiju ne zaobilazi negativan trend smanjenja ukupnog broja učenika karakterističan za cijelu BiH. Mi ih imamo nekoliko stotina manje, ali je zato prvašića više”, kaže ministar Domić.

Prema već ustaljenoj praksi koju je prva započela upravo Vlada SBŽ, učenicima osnovnih škola i ove su godine osigurani besplatni udžbenici i prijevoz.

Novitet je da se od nove školske godine subvencioniraju i troškovi prijevoza učenicima srednjih škola. SBŽ na ovaj način ostaje predvodnik dobrih praksi smanjenja troškova roditeljima u obrazovnom procesu što je u vremenu stalnih poskljupljenja troškova života, od dodatne važnosti.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa