.

Otkrivena četiri nova kemijska elementa

04 Siječanj 2016

Četiri nova kemijska elementa službeno su dodana u periodni sustav, čime je kompletiran njegov sedmi red, objavio je BBC.

 

Elemente su otkrili znanstvenici iz Japana, Rusije i SAD-a.

To su prvi elementi uvršteni u periodni sustav od 2011. godine, kada su dodani elementi 114 i 116, kasnije nazvani flerovij i livermorij.

Nove elemente formalno je verificirala Međunarodna unija čiste i primjenjene kemije (IUPAC). To je tijelo objavilo da su  znanstvenici pružili dovoljno dokaza za postojanje elemenata 115, 117 i 118. 

Zasluge za elemente unupentium 115, 117  i  118 pripale su kolaboraciji ruskih i američkih znanstvenika iz Nuclear Researcha u Dubni u Rusiji, Lawrence Livermore National Laboratoryju u Kaliforniji i Oak Ridge National Laboratoryju u Oak Ridgeu u Tennesseeju. Otkriće elementa 113 pripisano je japanskim kemičarima s Instituta Riken.

Četiri elementa nemoguće je pronaći u prirodi jer se radi o sintetskim elementima koji se mogu stvoriti jedino u laboratoriju i pošto im se vrijeme raspada mjeri u sekundama iznimno je teško dokazati njihovo postojanje. 

Skupine znanstvenika koje su otkrile elemente sada će ih imati pravo imenovati. Nazive mogu dobiti po nečem mitološkom, po mineralu, mjestu ili zemlji, po nekom posjedu ili osobi. Naziv elementa mora potvrditi IUPAC nakon javne rasprave. /o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa