.

Uspjeh učenika KŠC "Petar Barbarić" Travnik na Eko natječaju

20 Veljača 2024

Udruženje ,,Resursni Aarhus centar u BiH”, zajedno s Centrom za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) organizrao je Literarni-multimedijalni-likovni EKO natječaj pod nazivom „Vjera i okolišna etika kao odgovor na zagađen okoliš i klimatske promjene“.

Zainteresirana djeca i mladi svojim literarnim, likovnim i multimedijalnim uratcima skrenuli su pažnju na dobre i loše okolišne navike i primjere u svom okruženju i dali svoju poruku kao vjernici i okolišno odgovorni učenici, odraslima i onima koji odlučuju o našoj budućnosti u rješavanju okolišnih pitanja.

U natječaju su sudjelovali i učenici KŠC "Petar Barbarić" Travnik. Nagrađene učenice u svojim dobnim kategorijama su:

Lea Bilandžija, učenica trećeg razreda Osnovne škole za literarni rad „Čudo djevojčice Ive“, mentorstvo prof. Ivanka Baltić;
Karla Pašić, učenica petog razreda Osnovne škole za likovni rad „Kada bi bilo bolje“, mentorstvo prof. Kristina Vidak;
Dora Gržić učenica prvog razreda Gimnazije za fotografiju „Preobrazba“ , mentorstvo prof. Kristina Vidak.

Svečana dodjela nagrada održana je u Sarajevu, 15. veljače 2024. godine.

Lea, Karla, Dora, čestitamo na uspjehu, ponosni smo na vas, navode iz KŠC "Petar Barbarić" Travnik.

Čudo djevojčice Ive

Kao i svakog dana, Iva je i tog jutra na putu do škole prelazila most na rijeci Lašvi. Pogledala je u rijeku i vidjela kakao u njoj plutaju plastične boce, vrećice, ostatci kojekakve ambalaže. Ivu je to jako pogodilo. Kad je došla u školu, na satu vjeronauka razgovarali su kako je Bog stvorio Zemlju i kako ju je dao ljudima da u njoj uživaju i brinu se o njoj. Iva se sjetila prizora koji je jutros vidjela u rijeci. Kako je moguće da su ljudi tako nemarni i neodgovorni? Što to rade od tog Božjeg dara?

Cijeli dan je razmišljala što bi ona mogla učiniti. Znala je da ne može utjecati na sve ljude, ali ona sigurno može nešto uraditi. Pred spavanje se pomolila i u molitvi zamolila Boga da joj pomogne u njezinoj namisli. Ujutro se probudila s jasnom idejom da zna što treba uraditi. Organizirat će pokret koji će se brinuti o okolišu. Prije škole napravila je puno oglasa s pozivom na okupljanje. Kada je došla u školu, na sve oglasne ploče zalijepila je svoje oglase. Cijelom Ivinom razredu se svidjela ideja. I učiteljica je s oduševljenjem podržala zamisao. Pošto se bližio ljetni raspust, dogovorili su se da će svaki dan, kroz cijelo ljeto čistiti dio po dio grada. Tako su i radili. Vrijedne ruke očistile su cijeli grad. Postavili su otoke sa spremnicima za odvajanje otpada. Iva i njezini prijatelji su često dežurali pored tih otoka i pomagali svojim sugrađanima u razvrstavanju i odlaganju otpada. Grad je malo po malo postajao sve čišći.

Kada je škola ponovno počela svi su uživali u čistoći grada. Već su se naviknuli na pravilno odlaganje smeća. Djeca iz susjednih gradova proširili su Ivinu akciju. Tako je cijeli kraj postao čist i bez plastike. Ivino dobro djelo se čudnovato širilo Zemljom, Iva je ostavila poruku za sve nas.

Lea Bilandžija

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa