.

Velikobosanski jastrebovi u potrazi za novim gnijezdom

18 Prosinac 2015

Emir Suljagić i Reuf Bajrović, dojučerašnje perjanice Demokratske fronte, od jučer više nisu članovi te stranke. Razlog je, barem prema riječima predsjednika DF-a Željka Komšića, to što su ''spletkarili protiv vrha DF-a“. 

 

U pozadini ovog posljednjeg sukoba Komšića s Bajrovićem i Suljagićem, koji je samo povod, nikako i uzrok izbacivanja iz stranke, je činjenica da je generalni tajnik DF-a Sifet Podžić glasovao za Nikolu Poplašena (četničkog vojvodu) za člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH. Podžić je podnio ostavku na svoje stranačke funkcije, a Bajrović i Suljagić izbrisani su iz članstva stranke.

 

Šampioni sukoba


No, cijela priča i nije mogla završiti nikako drugačije nego ''pucanjem DF-ovske tikve''. Cijelu stranku, pa čak i cijelu političku provinijenciju kojoj pripadaju – tzv. velikobosanska ljevica, karakterizira sukobljavanje sa svim i svačim. Znamo to još iz vremena Zlatka Lagumdžije koji nije ispoštova niti jedan dogovor koji je potpisao, pa i ''mladog'' Željka Komšića koji je 2007. godine tadašnjem srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici prijetio da će ''dobiti po prstima''. Posebno se to odnosi na Emira Suljagića. On je široj javnosti prvo postao poznat u vrijeme dok je još bio ministar obrazovanja u Vladi Županije Sarajevo. Tad se sukobio s vjerskim mulimanskim krugovima u Sarajevu jer je iz škola u ŽS želio izbaciti vjeronauk. Umjesto toga želio je uvesti predmet kultura religija. Bilo je tu mnoštvo svađa, prijetnji smrću, pa je na kraju Suljagić podnio ostavku. Bilo je to prije gotovo četiri godine.


Potom je bio aktivan u koaliciji 1. mart koja se ''borila za prva nesrba u RS-u''. No, taj je projekat okončan s posljednjim općim izborima, nakon kojih je Suljagić postao doministar obrane u Vijeću ministara BiH. Krajem 2012. godine je bio eskalirao i skandal u kojem je Suljagić navodno pretukao vlastitu suprugu.


U međuvremenu se Suljagić sukobljavao s bilo kim tko je želio s njim razmijeniti nekoliko riječi. Bilo bi to sasvim dovoljno za ''obračun''. Također, bio je poznat i po negiranju prava konstitutivnih naroda, zalaganju se za ukidanje entiteta i županija. Uporište za ispravnost svojih stavova je pronalazio u činjenici da je ''preživio Srebrenicu''.


Reuf Bajrović, s druge strane, u javnosti se pojavio kao agilan predstavnik sarajevske NVO scene. Njegove veze s Amerikom u javnosti su predstavljanje kao glavni jamac ispravnosti njegovih stavova, te su mu davale za pravo da se naziva ''političkim analitičarom''. Štoviše, taj su mu atribut dodijelili sarajevski mediji, posebno Oslobođenje, u vrijeme formiranja notorne platforme.


Tad su Bajroviću davane po dvije novinske stranice za intervjue u kojima ''pojašnjava'' kako je hrvatsko pitanje podvala, a kako Komšić nije podvala Hrvatima. Pojašnjavao je i kako Hrvati imaju i ''previše prava s obzirom na njihovu brojnost''.''Branitelji Bosne''
Stavovi Bajrovića i Suljagića, kao i njihov cjelokupni javni nastup nije bio ništa originalno. Već su ga bili razradili Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić. Bajrović i Suljagić su ga samo doveli na ''višu razinu''.


Vrijeme, pak, koje su proveli na vlasti (doministar obrane BiH odnosno minstar energetike FBiH) Suljagić i Bajrović su iskoristili da se ponašaju kao i oporba i vlasti. Vrijeme koje su proveli u fotelji obilježili su opet novi sukobi sa gotovo svima s kojima su bili u doticaju.


Na kraju su se sukobili i međusobno – tj. s Željkom Komšićem koji je utjelovljenje društva koje spomenuti dvojac želi. Oni koji podržavaju tuđi šovinizam poput Komšićeva (koji je dva puta uzurpirao hrvatskom narodu najvišu predstavničku funkciju u zemlji, a ne HDZ-u, kako to sarajevska medijskopolitička scena voli prikazivati!), prihvatljivi su tzv. velikobosanskoj ljevici.


Na kraju ih se odrekao i Komšić. No, to ne znači da će DF prestati biti ''destruktivna fronta'' i postati uistinu Demokratska fronta.
Upravo suprotno. DF će nastaviti biti što je i bio, no dvojac Suljagić-Bajrović sada mora tražiti novo gnijezdo iz kojeg će dalje pokušavati ostvariti svoju ambiciju – biti ''važni ljudi koji brane Bosnu''.


Neće se pri tom ni sada zapitati treba li BiH takve branitelje? Skloniji smo mišljenju da BiH treba braniti od tipova poput Suljagića i Bajrovića, a ne obratno. /Jurica Gudelj, dnevnik.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa