.

Kako politički sudovi ruše mogućnost pomirenja i suživota

29 Studeni 2017

Pomirenje i suživot su sasvim sigurno dvije riječi koje ulaze u red onih koje međunarodni zvaničnici, a naročito djeljitelji „pravde“ najčešće spominju.

Upravo se pomirenje i suživot često navode kao razlozi zbog kojih sudovi za ratne zločine trebaju egzistirati. Pomirenje i suživot su neki od ključnih razloga zbog kojih se donose presude. Iste se smatraju prvim korakom ili pretpostavkom za pomirenje i suživot jer oni koji su činili zlo, moraju odgovarati. Međutim, u BiH, nakon rada političkog suda u Hagu, te sudova u BiH, postavlja se pitanje, jesmo li bliže pomirenju i suživotu? Nismo. Žalosno, ali nismo. Zašto? Znatnim dijelom i zbog neselektivnog pristupa sankcioniranju ratnih zločina od strane sudova, pa čak i nagrađivanju ratnih zločinaca.

Nakon počinjenja zločina, neminovno dolazi do udaljavanja ljudi, pojave mržnje te prekidanja odnosa. Počinjeni zločini ostavljaju neizbrisiv trag u cjelokupnom društvu. Uz protok vremena, te mnogo drugih faktora, a u cilju željenog pomirenja i suživota, neophodno je da počinitelji zločina za učinjene zločine odgovaraju. U BiH to nije slučaj. Osobito kada se radi o zločincima iz redova Armije BiH i zločinima počinjenim nad Hrvatima od strane Armije BiH. Zločinačkim pohodom Armije BiH ubijeno je više tisuća Hrvata, srušeno, zapaljeno i opljačkano više tisuća hrvatskih domova i protjerano više desetina tisuća Hrvata. Zločinci koji su odgovorni za Bikoše, Maljine, Buhine kuće, Križančevo selo, Grabovicu, Uzdol i mnoga druga mjesta su nagrađeni slobodom. Bugojanski krvnik Dževad Mlaćo i mnogi drugi, kako bugojanski, tako i travnički, konjički, jablanički krvnici slobodno šetaju našom domovinom. U Bugojno, Travniku, Zenici, Konjicu, Kaknju i mnogim drugim općinama je počinjeno etničko čišćenje nad Hrvatima od strane Armije BiH, potpuno izmijenjena etnička struktura stanovništva, ali skoro nitko nije odgovarao za to. Onda se s pravom postavlja pitanje, kako se nadati pomirenju i suživotu? Nada, ako je uopće još uvijek i ima, sve se više topi, a dobrim dijelom zahvaljujući političkim sudovima čiji je rad prouzrokovao suprotan učinak od očekivanog.

Politički sud u Hagu, ali i sudovi u BiH, nisu opravdali razloge njihovog utemeljenja. Umjesto da doprinesu pomirenju i suživotu, doprinijeli su daljnjim podjelama i udaljavanjima između naroda. Zločinci su na slobodi, a pravda i više od 25 godina od rata nije zadovoljena. Ne može se graditi država BiH tako što samo neki odgovaraju za zločine i što se rasvjetljavaju samo neki zločini. Svi oni koji su počinili zločine moraju odgovarati. To je uvjet za normalizaciju odnosa u BiH. Ne mogu se tolerirati zločini Armije BiH i onda očekivati tako željeno pomirenje i suživot. Takvo nešto nije moguće. Mora se imati jednak pristup za sve žrtve, neovisno bile one bošnjačke, hrvatske, srpske ili bilo koje druge. Tek tada možemo očekivati istinsko pomirenje i suživot između naroda u BiH.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa