.

Kada će Tužiteljstvo BiH početi raditi svoj posao i procesuirati zločince?

22 Prosinac 2015

Danas je obilježena još jedna obljetnica zločina u Križančevom selu. Upravo je zločin u Križančevom selu simbol patnje i stradanja Hrvata Lašvanske doline.

 

Istovremeno, tragični događaji kao što su obilježavanje 22. obljetnice stradanja žitelja Križančevog sela, još više bole zbog činjenice da zločinci nisu privedeni pred lice pravde. U Križančevom selu su stradala 64 Hrvata, uključujući i civilne žrtve. Važno je istaknuti da je 30 branitelja zarobljeno i odvedeno u selo Počulica (općina Vitez), a kasnije u Zenicu gdje im se, jedno vrijeme, gubi svaki trag. Tek po angažmanu UNPROFOR-a i Međunarodnog crvenog križa, a nakon pritisaka obitelji nestalih i hrvatskih dužnosnika, bošnjačka strana predala je tijela zarobljenih. Sva tijela su bila strahovito masakrirana, s lomovima ekstremiteta, rebara, grudnoga koša, vilica, lubanje itd. Vidljivi su bili brojni tragovi mućenja. Za sve navedeno imaju zabilježene fotografije, video snimke, zapisnici liječničkog povjerenstva za identifikaciju masakriranih tijela i svjedoci.

Međutim, sve navedeno nije dovoljno Tužiteljstvu BiH da se ozbiljnije i konkretnije angažira oko zločina u Križančevom selu, kao niti da dođe do sankcioniranja odgovornih. Zahvaljujući zakonodavstvu i djelovanju međunarodne zajednice, Tužiteljstvo BiH de facto nikome ne odgovara. Izostanak odgovornosti je put ka neradu. Uostalom, dovoljno je pogledati učinke Tužiteljstva BiH u segmentu ratnih zločina. Njihovi rezultati su više nego mizerni. Dakle, radi se o skupini „uhljeba“ koji umjesto da rade posao za koji su plaćeni, ne rade ništa. U njihovom kontekstu „ništa“ znači zataškavanja, ignoriranja, negiranje ili minimiziranja ratnih zločina, čime se izravno štite ratni zločinci.

Odgovorni za pokolj u Križančevom selu nisu marsovci ili vanzemaljci pa da su se vratili na svoj ili svoje planete, te zbog toga nisu dostupni Tužiteljstvu BiH. Naprotiv, počinitelji monstruoznog zločina u Križančevom selu, a potom i sadističkog iživljavanja na zarobljenicima, su građani BiH, a samim time vrlo lako dostupni Tužiteljstvu BiH. Naravno, pod uvjetom da cijenjena gospoda iz Tužiteljstva BiH, koja ima plaće koje su mnogo bliže standardima razvijenih država EU, nego BiH, iskaže spremnost da urade ono što im je dužnost i za što su plaćeni.

Procesi pomirenja nakon ratnih sukoba su veoma dugi i bolni, kako diljem zemaljske kugle, tako i u BiH. Elementarna pretpostavka uspješnosti takvih procesa je da se sankcioniraju odgovorni za učinjene zločine. Uloga tužiteljstva i drugih nadležnih organa je da doprinesu tome. Oni su neizostavna komponenta u svim aktivnostima normalizacije društva, odnosno poboljšanja odnosa između sukobljenih strana.

Dakle, kada sve sumiramo, dolazimo do zaključka da je Tužiteljstvo BiH značajan organ sa beznačajnim rezultatima. Zvuči paradoksalno, ali istinito. Žalosno je što njihov nerad ne košta samo financijski, već ostavlja i dugoročne negativne posljedice na cijelo društvo. Izostanak sankcioniranja ratnih zločinaca je novi zločin nad žrtvama i članovima njihovih obitelji. Istovremeno, to je nagrada zločincima za njihova učinjena zlodjela, jer umjesto da budu pritvoreni, oni uživaju u slobodi.

Da tužitelji Tužiteljstva BiH imaju i zrno profesionalnosti, do sada bi barem dio naredbodavatelja i izvršitelja zločina u Križančevom selu bio procesuiran. Međutim, zlotvori su još uvijek na slobodi, a ta činjenica postaje sve bolnija kako vrijeme odmiče.

Očigledno su tužitelji odlučili biti povjesničari, pa svojim (ne)postupanjem nastoje promijeniti povijest i iskriviti istinu, te prezentirati događaje onako kako bi oni željeli da su se dogodili, a ne onako kako su se događaji doista i dogodili. Bez obzira na njihovo sramno ponašanje glede Križančeva sela i činjenicu da čak 22 godine nakon učinjenih zločina još uvijek nitko za to nije odgovarao, karakter događaja u Križančevom selu se ne može i neće promijeniti. To je bio i ostat će stravičan zločin. Tužiteljima na čast i savjest, što je upitno da li uopće i imaju, zato što su zločinci još uvijek na slobodi i zato što žrtve nisu dobile nikakvu satisfakciju. /o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa