.

Sjajan koncert Parnog valjka u Sarajevu

12 Prosinac 2015

Večeras je u dvorani "J. A. Samaranch", u popularnoj Zetri, hrvatska pop-rock grupa Parni valjak održala koncert za pamćenje. Aki, Hus i ekipa su oduševili sarajevsku publiku u dvostrukoj koncertnoj izvedbi, prvoj klasičnoj rock varijanti, odsviranoj na električnim instrumentima, i onoj drugoj unplugged.

 

Koncert su otvorili energičnom pjesmom "Ima dana" sa albuma "Lovci snova" iz davne 1990. Uslijedio je poslije hit "U prolazu" na koji je publika oduševljno reagovala.


Osvjetljnje i light show na velikoj bini iznad koje je u centru bio postavljen okrugli displej samo je doprinijelo fantastičnoj atmosferi. Na displeju su se izmjenjivale fotografije benda iz mlađih dana, kao i omoti albuma i novinskih članaka. Aki je iz pjesme u pjesmu animirao publiku, izgovorivši: "Odmah ste nam napunili srce. Hvala vam što nas pratite 40 godina."

Zetrom se prolomio gromoglasni aplauz. Redale su se pjesme, jedna za drugom, "Samo ona zna", "Zastave", "Godine prolaze", "Mijenjam se", "Vrijeme je na mojoj strani"...

Publika je uglas pjevala sa Akijem: "Vrijeme je na našoj strani...", a vrijeme u Zetri kao da je stalo za sve prisutne dok je bend svirao sa sve većom energijom, a publika srčano prihvatala. Nešto više od sat vremena je prošlo kada su se svjetla ugasila, a Aki zauzeo mjesto za klavijaturama rekavši da je prošlo dugo vremena od kada je tako nešto uradio.

Odsvirali su pjesmu "Sjećaš li se", nakon koje je uslijedila balada "Vrijeme ljubavi" koja je naznačila početak drugog dijela koncerta - unplugged varijante. Samim koncertom Parni valjak je obilježio 40 godina na muzičkoj sceni, a tim činom i 20 godina od koncerta "Bez struje: Live in ZeKaeM". Barska stolica je naravno bila tu, a Aki i bend su u jednom momentu ostali bez dobrog dijela razglasa što je Aki šeretski prokomentarisao: "Sad smo zaista bez struje".

Sve se u trenu popravilo i koncert se nastavio u najboljem mogućem tonu, pravoj pravcatoj unplugged verziji sa akustičnim instrumentima. "Moja je pjesma lagana" odzvanjalo je Zetrom, Aki je pjevao iz srca, a publika bila u transu.

A tek kada je uslijedio hit "Neda" atmosfera je došla do usijanja. Bend je smirio strasti sa narednom pjesmom "Ona drugog ljubi" da bi već sa sljedećom "Uhvati ritam" kompletna Zetra pjevala sa Akijem: "Slušaj ljubav kako dolazi, ljubav će nas jednog dana voditi". Furiozni solo na bubnjevima je i publiku na tribinma digao na noge, a onda je uslijedila "Ljubavna".

Grupa koja u svojoj bogatoj diskografiji broji 18 studijskih albuma i pet koncertnih, brojnih singlova i kompilacija, sarajevskoj publici je poklonila koncert i noć za pamćenje završivši sa najvećim hitom "Jesen u meni". /oslobodjenje.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa