.

BUSOVAČA: "MAK" u nedjelju slavi svojih 25 godina

07 Svibanj 2019

U nedjelju, 12. svibnja 2019. godine s početkom u 19 sati, Busovljaci će po 25.-i put pjesmom i plesom obilježiti proljeće kroz, sada slobodno možemo napisati kultni, dječji festival MAK (Mali akordi).

O njegovoj povijesti, koja seže u daleku ratnu prošlost, moglo bi se napisati poseban tekst. MAK to uistinu zaslužuje jer fascinira činjenica kako se jedan dječji festival održao kroz 25 godina i postao zaštitni znak svoga grada, ali i šire regije.

Stoga vjerujemo da bi bilo pozitivno kroz izjave nekoliko sudionika i samih organizatora najaviti ovogodišnji 25. MAK.

Predsjednica organizacijskog odbora Magdalena Marić, osoba koju možemo „etiketirati“ kao „glavnog krivca“ za dugogodišnji glazbeni identitet MAK-a, u nekoliko riječi je najavila ovogodišnji festival:

Ove godine MAK slavi veliki jubilej, četvrt stoljeća. Nije uvijek bilo lako, ali je uvijek bilo zanimljivo, ugodno i radosno. Nakon toliko godina , to vam se uvuče u pore vašeg života, postane dio vlastitog identiteta, obilježi vas, ispuni,a i ove godine je tako!
Završne pripreme su u tijeku, a sve vas , dragi sugrađani i susjedi, mladi i oni manje mladi , koji volite lijepu glazbu pozivam 12.5.( nedjelja) u 19 sati da nam se pridružite i provedete, sigurna sam, ugodnu večer.
Glazba oplemenjuje; uživajmo zajedno!

Još jedan dugogodišnji član organizacijskog odbora, gosp Stipo Krišto, također se osvrnuo na godine provedene uz MAK:

Godine uistinu lete, već 25 godina bilježi manifestacija koja obilježava naš grad. Negdje na pola puta sam i ja postao dio organizacijskog odbora MAK-a.
U početku mi je sve bilo strano, međutim, kako je vrijeme odmicalo MAK je postao dio mene. Uistinu je lijepo biti dio manifestacije u kojoj djeca svojim nastupima uveseljavaju naš grad pjesmom, stvaraju nova prijateljstva i šire pozitivnu energiju.

Jedna od pobjednica MAK-a , nakon 5 godina je u ulozi gosta izvođača, a riječ je o Amili Tulić koja nam je napisala o MAK-u sljedeće:

Nakon 6 godina i dalje se osjećam posebno kada netko spomene Mak. Drago mi je što sam dio ovog dugogodišnjeg pjevačkog takmičenja i čast mi je biti gošćom u revialnom dijelu. Moja pobjednička statua iz 2013. godine i dan danas krasi moju sobu. Čuvam je i držim na klaviru. Tako da se svaki dan, dok sviram klavir, prisjetim MAK-a. Sigurno ću pamtiti tu nagradu i te predivne početke s obzirom da mi je MAK priuštio jedno veliko i korisno iskustvo. MAK je za mene bio jako značajna odskočna daska za dalje. Dok sam se pripremala za takmičenje dosta sam novih načina naučila vezanih za pjevanje, a koje mi i dan danas služe. Sve u svemu jako sam ponosna biti dijelom MAK-a i predstavnicom našeg dragog grada. MAK je dokaz da se u Busovači gaji umjetnost i glazbena kultura.

Ovogodišnji revijalni dio „uljepšat“ će i zbor „ Ivančice i prijatelji“. Gotovo svi članovi zbora su sudjelovali na jednom od prošlih MAK-ova. Izjavu povodom ovogodišnjeg MAK-a dala je jedna od članica zbora, ali i dugogodišnji back vokal festivala, Matea Plavčić:

Zbor „Ivančice i prijatelji“ pod vodstvom profesorice Magdalene Marić djeluje od 2017.godine te okuplja srednjoškolce, studente i radnu mladež kojima je glazba ljubav, a ne struka. Trenutno broji 20 članova, a taj broj raste iz dana u dan jer su naša vrata širom otvorena za sve one koji žele živjeti glazbu. Nastupali smo na brojnim manifestacijama, obljetnicama i humanitarnim koncertima uz klasične i duhovne skladbe te obrade poznatih pjesama. Budući da je većina članova nastupila na Maku, što u natjecateljskom dijelu, što u back vokalima, poželjeli smo nastupiti i u ovom sastavu na Maku 2018.godine. Kao i prošle godine, i ove ćemo se predstaviti s nekoliko poznatih hitova.

Još jedna od pobjednica MAK-a ove godine će u revijalnom dijelu zabavljati publiku, a riječ je o poznatoj glazbenici iz Viteza, Valentini Ljubos:

Osjećam se presretno sto ću nakon toliko godina ponovo pjevati na festivalu koji mi je bio prvi i najdraži stvarni dodir s publikom, pjevanje uz live bend, pred većom publikom. Kao djevojčici od 10 godina to mi je bilo nešto nestvarno lijepo. To je i moje prvo osvojeno mjesto.

Za kraj i predsjednik HKD Napredak podružnica Busovača, gosp Josip Križanović, prigodnim riječima najavio je ovogodišnji MAK:

Teško je uopće razumijeti što djeci, ali i formiranim mladim osobama znači MAK. Ja sam također “dijete MAK-a” kao I stotine drugih te mogu slobodno napisati, u svoje i u njihovo ime, da je MAK svima nama bio jedno veliko životno iskustvo, događaj koji nas na određeni način formirao kao osobe. O vrijednosti festivala, u kojem sam postao član organizacijskog tima, suvišno je govoriti jer 25 godina iza nas znači da je mnogo truda, rada, energije uloženo u ovaj već kultni festival. Za samo Društvo to je projekt od iznimne vrijednosti i projekt koji kao i sve naše aktivnosti u pozitivnom svijetlu prezentira, prije svega, glazbene vrijednosti našeg grada, ali i naše Središnje Bosne. Zahvaljujući svom statusu, ljudima koji će sigurno nastaviti ovaj projekt u budućnosti, vjerujem kako će festival sve nas nadživjeti.

I ovogodišnji MAK podržali su prije svega Općina Busovača, ali kao i uvijek Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Središnja Bosna. Uz njih ruku podrške ove godine pružili su i Ministarstvo Financija ŽSB, Općina Kiseljak, Općina Vitez, Euroherc osiguranje, EZ Busovača, Veterinarska stanica Busovača i mnogi drugi. Nositelj projekta je HKD Napredak podružnica Busovača, a MAK 2019. započinje u nedjelju u 19 sati uz cijenu ulaza od 5 KM.

 

Fotografija HKD "Napredak" Busovača.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa