.

Vlašićki sir se proizvodi u Danskoj!?

17 Veljača 2016

„Travnički vjesnik“ raspolaže informacijom da se Vlašićki sir pod takvim nazivom proizvodi i prodaje i u Danskoj!?

 

Vlašićki sir je autohtoni proizvod našeg kraja. Slobodno možemo reći da je to jedan od najprepoznatljivijih proizvoda tradicionalne proizvodnje u Travniku koji je po svojoj vrhunskoj kvaliteti poznat i van granica BiH. Definitivno se radi o jednom od zaštitnih znakova i Travnika i Vlašića.

Međutim, unatoč prepoznatljivosti, kvaliteti i tradiciji, ekonomska valorizacija je izostala, ili preciznije rečeno, mogla je biti mnogo veća. Potencijal je mnogo veći od onoga što se sada ostvaruje. Jedan od uzroka navedenog je u neadekvatnom brendiranju. Na tom području se moralo više uraditi. Međutim, niti sada nije kasno za zaokret. Naime, sustavnim, ozbiljnim i stručnim pristupom treba poraditi na brendiranju vlašićkog sira (zaštita, promocija, standardizacije, dizajn, obuka i sl.) kao prepoznatljivog i autohtonog proizvoda.

Osim proizvođača ili poduzetnika, veliku ulogu imaju institucije svih razina vlasti koje trebaju pružiti financijsku, pravnu, edukativnu i marketinšku potporu. Neminovno bi se poboljšao imidž Vlašićkog sira, što bi kao ishod imalo porast broja kupaca, otvaranje novih tržišta i povećanje prodaje.

Vlašićki sir je nadaleko poznat. Stoga postoje i više nego čvrsti temelji za nadogradnju cijele priče. Vlašićki sir se sasvim sigurno uz dobro osmišljen proces brendiranja može uspješno nadmetati i na europskom tržištu. Ne smije se dopustiti da se zbog neadekvatnog angažmana na brendiranju Vlašićkog sira naruši višestoljetna tradicija. Naravno, brendiranje nije jedino što je potrebno uraditi. Tu svakako ulaze i drugi vidovi podrške, ali je brendiranje  osnov za očuvanje autohtonosti navedenog proizvoda i sprječavanje da se isti kao proizvod našeg kraja proizvodi u Danskoj i neki drugim državama, što je krajnje neprihvatljivo. Osim toga, brendiranjem će se izdiferencirati proizvod od konkurencije i postići veća vrijednost proizvoda na tržištu. /o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa