.

FOTO: U Šešićima kod Travnika medo postao kućni ljubimac

02 Srpanj 2016

U Travničkom selu Šešići madvjed je zahvaljujući obitelji Fazlić postao kućni ljubimac.

Kada je došao u Šešiće imao je samo nekoliko mjeseci krivolovci su mu ubili majku pa je muž Amire Fazlić otkupio maloga medu kako ne bi uginulo. Malo tko je očekivao da će medo postati kućni ljubimac. Dobio je svoj prostor za ljeto i zimu, bazen s vodom, a ni Amiri Fazlić nije teško ponekad ga pošpricati vodom iz crijeva.

"Brinem o njemu kao o svakoj domaćoj životinji. Svakodnevno pojede vreću kruha, naravno starog. Voli maline, jagode, maslačak, meso, ali kuhano. Sve dobije na vrijeme kao i druge životinje. Redovito mu čistimo tako da kod njegovog brloga nema nikakvih mirisa. Često se kupa u svome bazenu i uživa u vodi", govori Amira dok medi daje maline i listove maslačka.

Za medu je čak napravljena i drvena kutija u koju posjetitelji mogu ubaciti donaciju kako bi mu vlasnica kupila nešto za hranu. "Nisu gosti baš puno darežljivi, ali ipak se ubaci neka marka", dodaje Amira.

Medvjed je kod Amire punih 14 godina i kada bi sada bio pušten u prirodu ne bih se snašao. Razlog: Morao bi loviti, a za lov je izgubio nagon. Ovako svako jutro, u podne i navečer dobije svoj obrok, a ako je previše vruće pored bazena slijedi i kupanje vodom da se rashladi.

Amira ima i potrebne dozvole za držanje medvjeda, jer Srednjebosanskoj županiji nema azil za napuštene životinje ni rezervat za divlje životinje.

Živi u kamp-prikolici, a medvjedima ustupio kuću

Medvjed koji se nalazi kod Amire nije jedini o kojemu skrbe građani. U je Uskoplju Emin Ljutić othranio dva medvjeda, a u sudskom postupku koji je protiv njega vodila općinska inspektorica dobio je parnicu.

Umjesto da medvjedi budu eutanazirani, a Emin plati troškove od 10 tisuća KM za njihov ukop, kako je tražila inspektorica, Županijski sud u Novom Travniku odlučio je da medvjedi ostanu kod Emina dok vlast ne izgradi rezervat za divlje životinje.

Još je zanimljivije da je Emin medvjedima ustupio svoju kuću za stanovanje, a on živi u kamp prikolici u njihovoj blizini. /anadolija/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa