.

Arogancija i samopouzdanje tajne uspjeha Steve Jobs-a

12 Prosinac 2015

Steve Jobs poznat je po tome što je stvorio jednu od najuspješnijih kompanija na svijetu, ali  i po tome što se veoma loše ophodio prema svojim zaposlenicima, barem prema tvrdnjama onih koji su radili s njim i za njega. 

 

Ipak, prema najnovijoj studiji, ono što mu je itekako pomoglo u uspjehu su arogancija i samopouzdanje. Naime, u studiji se tvrdi kako su osobe koje su neugodne prema onima oko sebe ili se pojednostavljeno rečeno, ponašaju kao 'kreteni', uspješnije jer su u stanju više se nametnuti i njihov se glas u nekoj skupini jače čuje.


Kako bi razumjeli zašto takve osobe imaju više uspjeha, barem u poslu, povedena su dva eksperimenta. U jednom je 200 studenata rješavalo seriju testova osobnosti u kojoj se provjeravalo koliko su neugodni prema drugima i koliko su kreativni. Onda su u 10 minuta trebali osmisliti marketinšku kampanju za njihovo sveučilište, a potom su udruženi u grupe od troje članova trebali zajednički raditi kampanju. Pokazalo se da su unutar grupa 'pobijedile' ideje onih studenata koji su bili nametljiviji, a ne one koje su bile kreativnije ili bolje.

Druga dio studije proučavao je kako će studenti reagirati ako njihove ideje ne budu prihvaćene. Potvrdilo se da one koji imaju neugodniji karakter nije bilo previše briga ako se drugima neće svidjeti njihove ideje, dok su osobe kojima je mišljenje drugih važno odustajale od svojih zamisli. /o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa