.

Svi rekordi Fidela Castra: Držao govor 7 sati, nadživio 9 američkih predsjednika i preživio 634 atentata!

26 Studeni 2016

Jučer preminuli kubanski komunistički vođa Fidel Castro (90), koji se s vlasti povukao 2008. godine prepustivši Kubu i tamošnju Komunističku partiju svome pet godina mlađem bratu Raulu, bio je jedan od najkontroverznijih političkih vođa 20. stoljeća. I oni koji su ga obožavali, kao i oni koji su ga mrzili ne mogu poreći da je bio nesvakidašnja i po mnogočemu ekstravagantna figura, piše Net.hr. 

Londonski Independent je 2008. godine, povodom njegovog povlačenja u mirovinu pobrojao neke fascinantne podatke o nemu.

JEDAN OD NAJDUGOVJEČNIJIH VOĐA
Castro je nakon britanske kraljice Elizabete II (okrunjene 1953. godine) i nedavno preminulog talandskog kralja Bhumibola Adulyadeja bio lider s najdužim stažom na čelu države.
Svrgnuvši revolucijom 1959. godine tadašnjeg kubanskog predsjednika Fulgencia Batistu, Castro je do prepuštanja položaja bratu Raulu vladao Kubom čak 49 godina.

ČUVENI MARATONSKI GOVORI
Castro je bio čuven po svojim maratonskim govorima. U Guinnessovu knjigu rekorda uvršten je zahvaljujući govoru koji je održao u Ujedinjenim narodima 29. rujna 1960. godine kada je bez stanke govorio 4 sata i 29 minuta.
No, to nije njegov najduži govor. Na Kongresu Komunističke partije Kube u Havani 1986. godine govorio je 7 sati i 10 minuta! Neki njegovi nešto kraći (dvosatni) govori dostupni su na YouTubeu.

CIA MU NIJE MOGLA NIŠTA
Tvrdi se da su na Castra bezuspješno pokušana čak 634 atentata, većina u ‘aranžmanu’ američke obavještajne službe CIA-e.
Neki su pokušaji uistinu bili maštoviti: podmetnuli su mu otrovnu cigaru i kemijski zaraženo ronilačko odijelo; izbjegao je eksploziju zahodske školjke, a navodno su ga jednom pokušali zasuti prahom od kojeg mu je trebal otpasti brada. Smatralo se da bi time bila potkopana njegova popularnost među Kubancima.

‘ISPRATIO’ JE DEVET AMERIČKIH PREDSJEDNIKA
Iako je potkraj života dočekao zatopljavanje odnosa s ‘mrskim neprijateljem’ SAD-om, pa se proljetos čak sastao s predsjednikom Barackom Obamom, Castro je za svoga polustoljetnog mandata politički (a neke i fizički) ‘nadživio’ čak devetoricu američkih predsjednika. Redom: Dwighta Eisenhowera, Johna F. Kennedyja, Lyndona Johnsona, Richarda Nixona, Geralda Forda, Jimmyja Cartera, Ronalda Reagana, Georgea Busha starijeg i Billa Clintona.
U mirovinu se povukao nekoliko mjeseci uoči isteka drugog mandata Georgea W. Busha.

OD OKORJELOG PUŠAČA DO ZAKLETOG NEPUŠAČA
Još kao gerilac u vrijeme Kubanske revolucije, Castro je postao prepoznatljiv po cigari koju je redovito imao u ustima. No, 1985. Castro se ostavio cigara i počeo propagirati nepušenje.
Jednom je prigodom rekao: “Najbolja stvar koju možete učiniti s ovom kutijom cigara je da ju date svome neprijatelju”.

IMAO JE DJECE, NE ZNA IM NI BROJ
Za Castra tvrde da je imao najmanje osmero djece. Njegov najstariji sin Fidel Castro Diaz-Balart, znan i kao Fidelito, pljunuta je slika svoga oca, a usto i vrhunski nuklearni znanstvenik školovan u Sovjetskom Savezu. Kći Alina Fernandez bila je plod njegove veze s jednom pripadnicom više klase još u vrijeme dok je bio ilegalac. Alina je prerušena u turistkinju uspjela pobjeći s Kube 1993. godine i otada je žerstoko kritizirala režim svoga oca na jednoj radijskoj stanici u Miamiju.
Sa svojom drugom ženom, Dalijom Soto, Castro je imao petoro djece, sve odreda sinove čija imena odreda počinju slovom A. Najmlađi od njih, Antonio, liječnik je kubanske baseball reprezetnacije.

KUĆNA LJUBIMICA – KRAVA REKORDERKA
Među Castrovim kućnim ljubimcima bila je krava zvana Ubre Blanca što bi u prijevodu značilo Bijelo vime. Ta je ‘superkrava’ davala nevjerojatne koičine mlijeka postavši propagandni alat kubanske kolektivne poljoprivrede.
I Ubre Blanca je, poput svoga gazde, završila u Guinnessovoj knjizi rekorda kada je 1980. godine dala najveći prinos mlijeka u jednome danu – nevjerojatnih 110 litara!

/Vecenji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa