.

Nekoliko razloga zašto posjetiti Vlašić

27 Studeni 2016

Postoji više razloga zašto da dođete i boravite na Vlašiću.

 

Zato što i za  kratko vrijeme boravka na Vlašiću apsorbirate pozitivnu planinsku energiju i osjećate se opušteno.

odmor na klupi

Zato što je Vlašić idealna destinacija ako ste anemični i imate lošu krvnu sliku. Vlašić je prostor za hiperprodukciju crvenih krvnih zrnaca.

 

Na Vlašiću, u prirodi, možete degustirati jedan od najboljih autohtonih bh. sireva, Travnički (Vlašički) ovčji sir.

vlasicki sir

U ljetnom periodu, kada su visoke i nepodnošljive temperature u  gradovima, na Vlašiću je idealnih 25 stupnjeva, dobar i kvalitetan san vam je zagarantiran… dovoljan razlog za početak?

ljeto kraljica

Na Vlašiću možete piti čistu planinsku vodu i na preko 1700 m.n.v., jedan od rijetkih izvora na tim nadmorskim visinama u BiH, a kažu da ima i stečaka (stari nadgrobni spomenici) na tim visinama… istražite i potražite…

Mirisna polja u ljetnom periodu djeluju ljekovito i opuštajuće, uz vlašićki čaj, puni užitak.

miris devecana

Želite naučiti skijati ili “bordati”, Vlašić je idealna destinacija za početnike. Blagi tereni, pristupačni baby-ski liftovi i licencirani ski- instrukturi će vas za kratko vrijeme naučiti vještini surfanja na snijegu.

ski instrukcije extra

Poznata je uzrečica, “Ako mrzite zimu dođite na Vlašić” jer Vlašić  zimi nije hladan, pristupačan je i savladiv. Vlašić odiše toplinom i gostoprimstvom uz mali broj olujnih i veliki broj sunčanih dana.

 

zimska idila nocu

Volite skijanje ili “bordanje”, rekreativno, bez nekog jakog tempa ili “norme”, Vlašić je sa svojih 10-12 km staza srednjeg nivoa nagiba idealno mjesto za vas.

Ako već niste, doživite noćno skijanje, vrijedi i iskreno preporučujemo taj užitaj.

guzva na platou

Pogodnost Vlašića (Babanovca) leži u tom što na skijalište možete pristupiti direktno iz hotela, pansiona, vikendice ili apartmana, bez posebnih transfera i dodatne vožnje.

Babanovac je samo jedan mali dio Vlašića, zimi uz vodiča, možete iznajmiti motorne sanke ili na krpljama ili nordijskim skijama se uputiti u nepregledna prostranstva ove planinske ljepotice sa fascinantnom prirodom u zimskom ambijentu.

Izvan zimskog perioda, za početak pređite obilježenih 70-ak km biciklističkih staza, iznajmite quad,  ili sa vodičem se uputite  u planinarske pohode i uživajte krajolicima planine Vlašić, usput možete svratiti u jedan od katuna te probati tradicionalne gastro specijalitete.

Ljeti, jeste li probali riblje delicije kod Ibre na Ugru ili specijalitete Eko farme Šalak tijekom čitave godine na Babanovcu, još niste ?

gastro vlasic2

Nakon skijanja, pa kod Harija na travničke ćevapčiće, ili na pitu kod Seje neprocjenjivo, to ima samo na Vlašiću !

Vlašić je planina sa niz atraktivnih rijeka i rječica, jedna od najpoznatijih je Ugar sa svojim pritokama i prelijepim vodopadima, vrijedi posjetiti.

ugar

Sportska dvorana na planini, jedna rijetkost u našem bh. okruženju, idealno mjesto za sportske pripreme. U svibnju možete pratiti poznati međunarodni turnir u košarci i upoznati mlade buduće zvijezde košarke. Mi smo već upoznali Džanana Musu i europske prvake…

 kk turnir

Na Vlašiću raste Rosa Bradis, ruža bez bodlji, kažu kad se presadi u urbane sredine da postane bodljikava… provjerite.

Bavite se paraglajdingom, područje Galice na Vlašiću je idealan prostor za vas, usput bit ćete zadivljeni prelijepom vizurom i širinom vidika ka  drugim područjima središnje Bosne i daleko dalje sa odličnih vidikovaca na Pješčari, Srnskoj stijeni ili sa drugih atraktivnih lokaliteta.

paraglajder

Listopad mjesec, dosadan, kišovit… pravo vrijeme za leškarenje i odmor na planini, a navečer do Travnika i posjetite jedan od programa Andrićevih dana kulture…

Znate li da na Vlašiću ima mini zoo vrt, upoznajte ga i usput možete probati adrenalinski park, vidjeti mala jezerca sa patkama ili možda sjesti u čamac i upotpuniti boravak na planini.

adrenalin za web

Upoznajte Tornjaka, autohtoni pastirski pas koji se zaigra sa djecom, a u momentu se može uhvatiti u koštac sa planinskim predatorima.

tornjak na vlasicu

Mnogi su konstatirali da su jedni od najboljih dočeka Nove godine na Vlašiću, doživite, vrijedi.

docek nove godine

Vlašić je generalno cjenovno povoljna planinska turistička destinacija poželjna cijele godine sa raznolikim ponudama za različite ukuse i “dubine džepa”.

 jesen panorama kukotnica

Mogućnost wellnessa i spa sa korištenjem zatvorenih bazena odličnih vlašićkih hotela sa pogledom na skijališta u zimskom periodu je poseban doživljaj.

 

vjeverica na prozoru

I na kraju, sa Vlašićem postajete prijatelj jer je Vlašić planina koja ima dušu…

 

jahanje na VL

Izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa