.

Želite imati najljepše božićno drvce? Evo ideja za ukrase

08 Prosinac 2016

Ukrase birajte prema tonovima koji dominiraju vašim domom i veličini prostora. Kićenje božićnog drvca, bez obzira na to bilo ono pravo, rezano ili u tegli, umjetno u bilo kojoj nijansi zelene, s češerima, božikovinom, svjetlucavim krajevima ili alternativno bijelo, zlatno ili srebreno, doživljaj je i zabava za cijelu obitelj.

Avangardno crno-bijelo

Ono bi trebalo biti vrijeme kada se obitelj okuplja oko zajedničke aktivnosti i kada čak i male tehničke zapreke mogu postati vesela zabava, a pokoja razbijena kuglica ili pregorjela žaruljica nije nenadoknadiva šteta.

Božićno je drvce središnji ukras u domu pa osmislite na vrijeme kakvo želite da bude i prema tome kupujte ukrase. Ako imate nekoliko kompleta ukrasa različitih boja, a ne planirate ih koristiti, darujte ih prijateljima kojima odgovaraju po boji i stilu.

Kad ste odabrali glavnu temu – boju – prema njoj odaberite girlande, dodatne sitne ukrase i žaruljice. Ako su ukrasi crveni, birajte detalje u toplim tonovima, zlatne, bakrene, tamnozelene... Uvijek možete prijateljima koje očekujte u posjetu dati do znanja da je crveno boja vašeg bora ove godine te da se mogu sitnim detaljima uključiti u ukrašavanje.

Svakako dopustite djeci da daju svoj doprinos ukrašavanju, pa čak i ako rješenje nije savršeno. Budite drukčiji, avangardni pa bor okitite crnim i tamnoljubičastim kuglama.

S količinom ukrasa na boru nikad ne možete pretjerati.

Božić je vrijeme kada je kič dobrodošao i kad je s ukrasima dopušteno pretjerati. Možete se, ako vam tema bora dopušta, poigrati ukrasima od prirodnih materijala poput češera koje ste “zamrznuli” snijegom, zvijezdama od pruća i sličnog.

Girlanda spašava sve

Girlande izrađene od svjetlucavih materijala mogu izgledati jeftino, no ako vam se bor čini “mršav” ili se (ako je riječ o umjetnim drvcima) istrošio, pojačajte ga mekanom zelenom girlandom. Budite vrlo oprezni s rasvjetom. Kupujte isključivo žaruljice koje su atestirane i pripazite da nisu u izravnom kontaktu s nečim lakozapaljivim.

Na bor možete postaviti i male voštane svijeće, no samo za dekoraciju, nemojte ih paliti.

Vrh bora mjesto je tradicionalno rezervirano za svjetlucavi špic, no na njega možete postaviti i zvijezdu, vrpcu vezanu u mašnu, zvonce ili anđela.

1. Plavkasti i ljubičasti tonovi samo uza srebro

Ove boje možete kombinirati uza zeleno, ali i bijelo drvce pa ćete dobiti doista originalan i drukčiji ugođaj. Valjalo bi pripaziti da ne pretjerate s nijansama te da ne kombinirate sa zlatastim nego srebrnim ili bijelim detaljima. Za one hrabre u ukrašavanju bora ostaje otvoren prostor za dodavanje tamnozelenog ukrasa. Neka rasvjeta bude diskretna.

2. Bezvremenska elegancija bijelog i shabby chic

Bijeli ukrasi mogu trajati godinama, jednostavno ih je skupljati i nadopunjavati zbirku, a neće se “tući” s ostatkom namještaja u domu, ma kakav on bio. U kombinaciji s bojom drveta, poput češera sa snijegom, kakve možete samo izraditi ili bijelih lanterni koje možete složiti oko bora izgledati će vrlo elegantno i romantično. Možete im dodati bijele ili zlatne detalje, perje...

3. Rumeni, svjetlucavi, plišani...

Crveno u svim nijansama dat će božićnom drvcu u kombinaciji s tamnozelenom dojam topline. Ovisno o motivima – jesu li elegantniji ili zabavni dječjih motiva – drvce će definirati atmosferu u domu.

Ako imate djecu, dopustite im da sami biraju motive na dekoracijama i povezujte ih s pričama pa će im kićenje bora biti dodatna zabava. Možete dodati karirane ili crvene vrpce te ih kombinirati sa zlatnim i bakrenim tonovima.

4. Što šarenije, to zanimljivije

Meksikanci na borove stavljaju ukrase svih boja jer šarenilo simbolizira sreću i veselje. Ako vam interijer dopušta, okitite drvce u svim bojama miješajući oblike i nijanse nakita. Dodate li tome šarenu rasvjetu, imat ćete drvce koje će zaista biti originalno.

K tome možete pozvati vaše goste da pridonesu uređenju drvca donoseći poneki komad ukrasa u njima najdražoj boji te ga sami objese na drvce. Zabava je zajamčena.

 

Izvor: Vecernji.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa