.

Čajevi i pripravci fra Ernesta i časne Regine pomažu mnogima

05 Ožujak 2017

Franjevac Ernest isticao je da nitko iz družine godinama nije popio antibiotik niti je bio prehlađen jer za svaku bolest postoji ljekovita trava. Ugostit će svakog putnika ili prolaznika i, ako ima koju bolest, spremno će izvaditi vrećicu čaja ili kakvu mast da otjera tegobe.

 

– Ne jamčim da se bolest može izliječiti, ali mnogi se vraćaju i zahvaljuju jer su im naši čajevi i drugi pripravci pomogli u bolestima. Jedna je gospođa trpjela bolove u trbuhu i imala lošu probavu. Uzela je od nas čaj koji ju je podigao i kasnije nam je radila takvu reklamu da smo bili zatrpani narudžbama iz njezina kraja. Svima je prenosila svoje oduševljenje – pričao je fra Ernest.

Recepte je preuzeo od najpoznatijeg autoriteta za prirodnu medicinu, fra Simona Ašiča, koji je za života govorio da “lijekovi mogu izliječiti samo jednu tvoju bolest, ali ako uzmeš travu, onda će te ona izliječiti cijeloga”.

Naširoko je poznat Ašičev čaj za koji je svojedobno napisao: “Kako ne bismo prerano otišli u zemlju krtova, pijmo čaj KRRT, mješavinu koprive, maslačka, stolisnika i trpuca”. Ašič je savjetovao da se u jednakim omjerima biljaka spravi čaj koji krijepi tijelo i podiže opće zdravlje.

Počeo se zanimati za ljekovite biljke tijekom 2. svjetskog rata kako bi pomogao drugim svećenicima u samostanu jer lijekova nije bilo. Sljubio je narodnu medicinu i stručnu literaturu. Savjetovao je da treba biti strpljiv kod uzimanja neke ljekovite trave jer izlječenje dolazi polako, ali sigurno.

Fra Ernest preuzeo je Ašičeve recepte, ali ih je ipak dao prijatelju ljekaru da ih prouči i da savjet ako bi neku biljku trebalo izbaciti, a druge, pak, dodati malo više. I sam se pater Ernest uvjerio da božja medicina može pomoći kad je bez liječnika riješio problem proširene prostate.

Ljekoviti lužnički čaj i pripravci sestre Regine

U idiličnom perivoju pokraj Zaprešića smjestila se družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog i među njima sestra koju od milja zovu Baltazar. To je Regina, koja je dobila nadimak zbog svojih trava koje brižno skuplja na obližnjem travnjaku kraj dvorca lužnica i u njihovu cvjetnjaku.

U zaraslom polju lako prepoznaje ljekovito bilje i cvjetove. Ruke joj često utrnu i zabole je jer ponekad i po devet sati zna rezuckati mirodične trave. Svaki gost ovog samostana rado će ponijeti lužnički čaj s 22 ljekovite biljke koji okrepljuje. Sestra Regina otkrila je kako ga spraviti.

U istom omjeru u čaj umiješati cvjetove kamilice, koprivu, majčinu dušicu, bazgu, plućnjak, stolisnik, akaciju, kadulju, ružmarin, ružine latice, orahov list, lipu, šipak, trputac, hibiskus, maslačak i metvicu. Čaj je mirodičan, ali blaga prozračna okusa i divne prozirnoružičaste boje. Blago zaslađen krijepi cijelo tijelo jer svaka od ovih trava na kraju nađe svoj put do oboljelog mjesta.

 

/Priznajem.hr/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa