.

Kako nam moderna tehnologija ugrožava zdravlje?

04 Svibanj 2017

Razvoj tehnologije donio je napredak, ali istovremeno se smatra jednom od glavnih bolesti modernog doba. Neupitna je činjenica da tehnologija utječe na ljudsko zdravlje, kako mentalno tako i fizičko.

Ovo su neki od osnovnih rizika koje moderna tehnologija nosi sa sobom.

Slušalice izazivaju gubitak sluha
Prema časopisu Pediatrics više od 12 posto djece pati od gubitka sluha izazvanog bukom. Stručnjaci savjetuju da je do maksimalno 85 decibela siguran nivo, ali većina sluša muziku na oko 105 decibela, što oštećuje sluh ako se uši izlažu ovolikoj buci više od četiri minuta dnevno.

Društveni mediji dovode do depresije
Studija koju je objavio Univerzitet Missouri u SAD-u je potvrdila ono što većina nas već zna – da Facebook može izazvati ljubomoru. Međutim, ova studija je otišla i korak dalje zaključujući da neki korisnici zapravo dožive simptome depresije. Facebook čini se osjećate kao da gubite život.

Sindrom kompjuterskog vida
Sindrom kompjuterskog vida je privremeno stanje uzrokovano dugim neprekinutim periodima gledanja u ekran računara. Uključuje zamagljen vid, suhe oči, glavobolju i bol u vratu i ramenima koji su rezultat predugog korištenja računara, tableta i mobilnih telefona.

E-tromboza
Sjedenje u jednoj pozi duži vremenski period može ograničiti protok krvi u nogama. Tako se mogu stvoriti krvni ugrušci, koji putuju u pluća (plućna embolija) i može dovesti do iznenadne smrti. Gejmeri su grupa koja se smatra najrizičnijom, jer često provode sate pred svojim ekranima. Pojam e-tromboza su uveli doktori na Novom Zelandu kada je 2003. godine jedan 32-godišnji muškarac zamalo umro jer je dnevno sjedio za računarom i do 18 sati.

3-D mamurluk
Čak 60 posto onih kojih gledaju 3D filmove prijavljuju simptome kao što su umor očiju ili glavobolja, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu BMC Public Health. 3D naočale rade tako što filtriraju slike tako da lijevo oko vidi jednu sliku, a desno oko vidi nešto drugačiju sliku. Mozak zatim treba da ih spoji i tu se mogu javiti problemi.

/bummagazin.com/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa